Cu siguranță te-ai întrebat, la un moment dat, dacă este recomandat să reîncălzești uleiul din tigaie, dacă se întâmplă ceva atunci când gătești din nou cu el sau dacă există vreun truc sau recomandare pentru el. Gospodinele îți răspund la toate aceste nelămuriri. Iată de câte ori poți reutiliza uleiul din cratiță.
Câteodată ni se întâmplă să reîncălzim uleiul din tigaia în care am prăjit niște cartofi, pentru a găti același aliment, însă specialiștii sunt de părere că acest lucru nu este benefic.
În primul rând, este necesar să ții cont de un anumit detaliu. Atunci când gătim cu ulei, de fiecare dată când este încălzit, se formează o serie de compuși toxici, printre care se remarcă acrilamida.
Această substanță se formează în mod natural în produsele cu amidon, atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate. Acrilamida și glicidamida, metabolitul său, sunt considerate substanțe toxice, motiv pentru care este esențial să le evităm.
Dacă ținem cont de faptul că cele mai multe alimente pe care le prăjim în ulei conțin amidon, precum cartofii, crochetele sau găluștele, specialiștii atrag atenția asupra prezenței constante a acrilamidei.
Cu toate acestea, nu trebuie să ai grijă doar la alimentele ce conțin amidon și să nu abuzezi de consumul lor, ci și de cantitatea de mâncăruri prăjite pe care o consumi.
Odată ce atinge temperaturi ridicate, procesul de oxidare a grăsimilor este accelerat. Acestea, odată eliberate, creează alți compuși toxici, care sunt absorbiți de alimentele pe care le prăjim în ulei.
În concluzie, de fiecare dată când reîncălzim și refolosim uleiul, acei compuși toxici sunt eliberați mai devreme, adică la temperaturi mai scăzute. Cel mai simplu truc prin care îți poți da seama dacă refolosirea uleiului este nociv este să observi dacă iese fum din tigaie.
Pentru a evita acest lucru, bucătarii chefi recomandă să prăjești alimentele, întotdeauna, sub o temperatură de 175º și să refolosești cât mai puțin uleiul din tigaie.
Reprezentanții de la Agenția Spaniolă pentru Consum Siguranța Alimentară și Nutriție recomandă să folosiți ulei proaspăt de fiecare dată când doriți să faceți cartofi prăjiți.
În cazul marilor restaurante, unde comenzile vin la foc automat, iar uleiul nu se poate schimba chiar de fiecare dată, specialiștii recomandă să reutilizați uleiul de maximum trei ori, acesta fiind mereu filtrat. produce substanțe toxice.
Experții în arta bucătăriei recomandă să folosiți ulei de măsline în loc de clasicul ulei din floarea soarelui, atunci când vreți să-l reîncălziți în tigaie.