Am aflat care sunt plantele și legumele din România care au fost cele mai afectate de secetă. Acum, toți românii se întreabă cu frică dacă nu cumva urmează alte scumpiri. Din păcate, agricultorii spun că da. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.
Seceta a făcut ravagii în România. 36 de județe au raportat peste 462.000 de hectare afectate de secetă, din care 206.815 de hectare au fost cultivate cu grâu și triticale. De asemenea, alte peste 61.100 de hectare calamitate au fost însămânțate cu floarea-soarelui și peste 122.000 cu porumb.
În total, suprafața arabilă a țării este de aproximativ 9,4 milioane de hectare, ceea ce înseamnă că suprafața calamitată din cauza secetei a ajuns la aproximativ 4,9%. Cea mai afectată de secetă este cultura de grâu, astfel că din cele aproximativ 2,19 milioane de hectare, au fost calamitate 206.815, adică 9,4% din total.
-orz, orzoaică, ovăz, secară: 33.316 ha
-rapiță: 31.714 ha
-porumb 122.164 ha
-floarea soarelui: 61.172 ha.
Acum, o întrebare care se ridică și pe care și-o pun toți românii este dacă nu cumva seceta va cauza noi scumpiri la alimente. Agricultorii spun că scumpirile sunt inevitabile.
Astfel, cea mai severă secetă din ultimii 500 de ani, aşa cum a catalogat-o Comisia Europeană ar urma să aducă încă din această lună scumpiri la alimente principale cum sunt carnea, ouăle și laptele.
Astfel, la sfârşitul anului agricol, fermierii estimează majorări de aproximativ 30% la carnea de porc şi la produsele lactate, precum şi majorări de 20% la ouă. În afară de secetă, fermierii au amintit și alte elemente care vor aduce scumpiri la mâncare.
„Sunt mai multe motive: combustibilul, energia, gazul, forța de muncă și hrana pentru animale. Dacă un crescător cumpăra înainte cu 80 de bani kg de porumb sau grâu, anul ăsta prețul este dublu”, a spus un fermier.
În 2022, alimentele s-au scumpit cu circa 15%, iar pe primul loc în topul scumpirilor este uleiul de gătit. După, în topul scumpirilor urmează cartofii, făina, mălaiul, pâinea, brânza și carnea. Un alt fermier a declarat că și uleiul va fi mai scump din toamnă, undeva cam prin luna noiembrie, atunci când floarea soarelui va ajunge să coste aproximativ 4.000 de lei tona.
„Din luna noiembrie, cred că floarea soarelui se va duce exact cum a fost și la începutul lunii martie, undeva la 4.000 de lei pe tonă. La momentul acesta este 2.700. Atunci vom avea scumpiri pe raft drastic, cel puţin 20-30% la sută la ulei”, a precizat agricultorul.