David Popovici, distincție specială la Campionatul European de la Roma. Ce au decis organizatorii

David Popovici, distincție specială la Campionatul European de la Roma. Ce au decis organizatorii
David Popovici a fost premiat de organizatorii Campionatului European de la Roma cu titlul de „cel mai bun înotător din competiția masculină”

David Popovici, distincție specială la Campionatul European de la Roma. Considerat un fenomen al natației mondiale, înotătorul de 17 ani a câștigat medaliile de aur în probele de 100 și 200 metri liber, în prima stabilind și un nou record mondial. Performanțele lui David Popovici i-au impresionat și pe organizatorii competiției care au anunțat titlul special pe care l-a primit sportivul român.

David Popovici, distincție specială la Campionatul European de la Roma

David Popovici, distincție specială la Campionatul European de la Roma. Cel supranumit când „Regele David” sau „Extraterestul” ori „Racheta românească” și-a confirmat supremația în probele de 100 și 200 metri liber ale natației masculine. Înotătorul de 17 ani a câștigat titlul european pe ambele distanțe, după ce, în iunie, la Budapesta, a devenit dublu campion mondial pe aceleași distanțe.

David Popovici se calificase și în finala de la 400 metri liber, dar a preferat să se retragă înaintea acesteia, acuzând o stare accentuată de oboseală. Decizia a fost motivată de Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație ca făcând parte dintr-un plan stabilit de Popovici și antrenorul său încă din luna septembrie.

„Noi am apreciat faptul că a recunoscut că este foarte obosit, mai ales că vin și Mondialele de Juniori. Așa a fost gândit planul încă din septembrie anul trecut (n.r. – să participe la 4 probe la Roma), când s-a întors din vacanța după Jocurile Olimpice. În momentul de față a spus că poate continua și poate urmări planul de pregătire stabilit acum un an de zile”, a spus Potec, conform digisport.ro.

Ce au decis organizatorii

Performanțele lui David Popovici i-au impresionat și pe organizatorii Campionatului European. Astfel, aceștia au anunțat că românul a fost desemnat cel mai bun înotător din competiția masculină, iar Ruta Meilutyte (Lituania) a fost desemnată cea mai bună sportivă în probele feminin.

„Probele de înot de la Campionatul European de natație pentru seniori de la Roma s-au încheiat miercuri seara, 17 august 2022. Au fost șase zile magice pentru România, care a cucerit două medalii de aur prin David Popovici, tânărul și extrem de valorosul sportiv al nostru care a uimit din nou, nu doar un continent, ci și întreaga planetă!

Iar evoluțiile lui David de la Foro Italico nu puteau trece neobservate. În această seară, la finalul probelor de înot, David Popovici a fost desemnat cel mai bun sportiv în probele masculine, iar Ruta Meilutyte (Lituania) a fost desemnată cea mai bună sportivă în probele feminin”, a fost anunțul postat pe pagina de Facebook a Federației de Natație.

„Evoluțiile nu putea trece neobservate”

David Popovici a acumulat 1.003 puncte, se scrie în comunicatul federației, un mare impact având și recordul mondial, 46.86, realizat în proba de 100 metri liber.

„Clasamentul a fost realizat pe baza unui punctaj, în urma celor mai bune performanțe din competiție. La masculin, David a totalizat 1.003 puncte, pentru timpul din finala de 100 m liber (46,86 secunde – nou record mondial de seniori) și a fost urmat în clasament de Mykhaylo Romanchuk (Ucraina) – 982 de puncte şi de Thomas Ceccon (Italia) – 979 de puncte.

La feminin, Ruta Meilutyte a totalizat 985 de puncte. Felicitări, David! Hai România!”, se mai arată în mesajul federației.

David Popovici va reveni în România în cursul zilei de joi, iar duminică, 21 august, va pleca spre Lima, în Peru. El va lua startul la Campionatul Mondial pentru juniori (30 august – 4 septembrie), ultima astfel de competiție pentru el, dat fiind că pe 15 septembrie va împlini 18 ani.

Sursa foto: Facebook/FRNPM