Mulți români se întreabă când trecem la ora de iarnă în 2021, mai ales pentru că ziua începe să devină din ce în ce mai scurtă. Începem să ne apropiem de momentul în care o să dormim cu o oră mai mult, așa că toți trebuie să știe ce este esențial să facă.
În cazul în care încă folosești ceasuri deșteptătoare, nu uita să pregătești sistemul pentru ora de iarnă pentru a nu începe activitățile cu o oră mai devreme. Am trecut de echinocțiul de iarnă, astfel că zilele încep să fie mai scurte, iar întunericul specific anotimpului răcoros pune stăpânire pe România.
În noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ceasul o să se dea cu o oră înapoi, trecerea la ora de iarnă făcându-se în ultimul weekend din luna octombrie. Astfel, românii o să se bucure de faptul că o să doarmă mai mult, ora 4:00 devenind, în respectivul moment, ora 3:00.
În timp ce, la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, operațiunea este inversă pentru ora de iarnă, iar 31 octombrie 2021 este cea mai lungă zi din an. Nu mulți știu că această schimbare este considerată una extrem de bună, ora de iarnă fiind standard.
Mai exact, în timpul sezonului răcoros, diferența dintre ora României și Timpul Universal, denumit GMT, este de doar 2 ore, în timp ce aceasta ajunge la 3 ore în timpul verii.
În urmă cu aproximativ un secol, țările europene adoptau sistemul de trecere de la ora de vară la ora de iarnă. Acest lucru intra în vigoare pentru a economisi energie și pentru a crește numărul de ore în care persoanele beneficiau de lumină, iar oamenii care lucrau în agricultură se bucurau de această decizie.
Totuși, propunerea de a renunța la această schimbare a apărut în 2018 la nivelul Uniunii Europene, însă unele țări s-au opus, astfel că decizia nu a intrat în vigoare în 2019, chiar dacă Comisia Europeană le-a oferit statelor membre libertatea de a decide cu privire la a aplica în mod permanent ora de iarnă sau de vară.
Decizia țărilor trebuia să fie trimisă către Comisia Europeană până în aprilie 2020, iar apoi urma ca executivul blocului comunitar să fie consultat pentru ca piața unică să nu fie afectată de această schimbare. Între timp, pandemia de coronavirus a încetinit demersurile.