Prima ninsoare din octombrie 2021. Unde pot admira românii primul strat de nea VIDEO

Prima ninsoare din octombrie 2021. Unde pot admira românii primul strat de nea VIDEO
Prima zăpadă în octombrie 2021

Suntem deja în luna octombrie. Temperaturile scăzute și precipitațiile și-au făcut simțită prezența în toată țara. Așa cum era de așteptat, a și nins în anumite zone de munte din țară. Inclusiv pe Transfăgărșan a nins, care este încă deschis până la finele acestei luni. Locuitorii din stațiunea Rânca au avut parte de prima ninsoare din acest an.

Prima zăpadă în octombrie 2021

Încă de la începutul lunii celebra șosea Transfăgărășan este acoperită de zăpadă. Deși stratul de zăpadă este consistent, CNAIR nu a anunțat închiderea șoselei până la finele acestei luni. De cealaltă parte, pe Transalpina, la peste 2.000 de metri, a nins și aici. Mai mult, din cauza alertelor de vreme rea emise de ANM, compania de drumuri CNAIR a decis închiderea segmentului dintre Rânca și Obârșia Lotrului de pe Transalpina.

„Având in vedere condiţiile meteo înregistrate (ceata densa, vânt puternic şi polei), precum şi prognoza meteo din perioada imediat următoare, începând cu data de 8 octombrie a.c., SDN Târgu-Jiu Jiu a luat măsura închiderii temporare a traficului rutier pe DN 67-C (TRANSALPINA), tronsonul cuprins între km 34+800 şi 59+800 (ieşirea din staţiunea Ranca şi Obârşia Lotrului).”, anunță CNAIR.

Transfăgărășanul este deschis oficial până pe 31 octombrie, dar autoritățile îi sfătuiesc pe turiști să nu ia acest drum în următoarele zile, deoarece zăpada aeste destul de mare pe anumite segmente de șosea. Se lucrează la îndepărtarea zăpezii. Cei însărcinați cu îndepărtarea zăpezii au intervenit și pe mai multe drumuri în weekend.

Poliția îi sfătuiește pe șoferi să regleze viteza la condițiile meteorologice și să respecte indicatoarele rutiere și restricțiile temporare. De asemenea, li se recomandă să-și echipeze mașinile pentru traficul de iarnă dacă traversează zonele montane afectate de zăpadă în această perioadă.

Ninsoare la 1.600 de metri. Stațiunea Rânca la prima zăpadă

Foarte aproape de cealaltă șosea spectaculoasă, transalpina,s e află stațiunea Rânca, situată în Munții Parâng, la cota 1,600. Ca și în alți ani, și aici iarna a venit mai devreme, decât în restul țării. Așa se face că locuitorii și turiștii aflați în stațiunea Rânca au văzut prima zăpadă din 2021 și au respirat aerul rece.

ANM anunță pentru zonele montane, inclusiv pentru zona stațiunii Rânca, că temperaturile vor scădea în weekend, și că există posiblitatea nuor noi precipitații sub formă de ninsoare, la altitudini mari. De altfel ANM a emis o informare meteo, valabilă până pe 11 octombrie, de vreme deosebit de rece, precipitații moderate cantitativ, predominant ninsori la munte, la peste 1500 m, intensificări temporare ale vântului.

„În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, cu valori termice în cursul zilelor mult mai coborâte decât mediile multianuale specifice datei. Va ploua în jumătatea sudică a țării pe parcursul zilei de vineri (8 octombrie) și în noaptea de vineri spre sâmbătă (8/9 octombrie), iar sâmbătă și duminică (9 și 10 octombrie) mai ales în vest și sud-vest.

La munte, în special în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1500 m, vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 15…25 l/mp, iar izolat în Banat și Oltenia 30…35 l/mp. Temporar vântul va prezenta intensificări în vestul Carpaților Meridionali, în sudul Banatului și pe litoral, cu viteze de peste 60…70 km/h iar local și în regiunile sud-estice, sudice și în restul zonei montane, unde rafalele vor fi în general de 45…60 km/h.”, spune ANM.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI