Dăncilă renunță la Rovana Plumb, dar tot face o gafă monumentală: ”o lipsă de rațiune totală”

Rovana Plumb a fost respinsă definitiv pentru postul de comisar european, iar Viorica Dăncilă s-a dat bătută în fața presiunilor lui Iohannis. În același timp însă, a atacat gratuit decizia comisiei JURI.

Rovana Plumb a fost respinsă de oficialii europeni pentru poziția de comisar european, parțial, din cauza unei datorii de 800.000 de lei pe care o avea la o persoană fizică necunoscută. Din câte se pare, banii respectivi au fost folosiți în campanie electorală.

În speranța că va reduce la zero suspiciunile comisiei JURI în doar câteva zile, Rovana Plumb a pretins printr-o scrisoare notarială că a achitat datoria prin intermediul a două apartamente, pe care le-a dat la schimb. ”Am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele.”, a afirmat Rovana în documentul înaintat către Comisia Europeană.

Problema cu acel document este că include o minciună. Ea nu deține apartamentele pe care ”le-a dat în schimbul datoriei de 800.000 lei”. Adevărul se găsește în declarația de avere a PSD-istei, unde figurează ca având o cotă 0 din primul apartament, deținut de soțul ei și o cotă de 5/8 din al doilea apartament, restul fiind pe numele fiului ei.

Deși suspiciunile comisiei JURI sunt cât se poate de bine argumentate, iar respingerea candidaturii Rovanei Plumb este una logică și previzibilă, Dăncilă este de părere că totul e o mare conspirație. Deși va numi pe altcineva ca propunere pentru aceeași poziție de comisar european, ea crede că respingerea Rovanei a fost cauzată de lobby agresiv și campanii de denigrare.

Şefa Guvernului a vorbit despre un „lobby agresiv” ca propunerea României de comisar european să nu treacă de audieri. „Vedem atacuri furibunde, campanii de discreditare şi în esenţă, o adevărată luptă cu interesele României”, a spus ea. Respectiva „campanie de denigrare”, după cum a susţinut şefa Executivului, a fost dusă de preşedinte şi partidele de Opoziţie. „Am văzut din partea preşedintelui şi a partidelor de Opoziţie o campanie de denigrare şi un atac asupra candidatului propriei ţări de o agresivitate fără margini şi o lipsă de raţiune totală”, a punctat ea, conform Agerpres.

În privința unui nou candidat pentru aceeași poziție, Dăncilă a fost cât se poate de sarcastică. „Noi vom face o nouă propunere de comisar european, iar în ceea ce priveşte invitaţia la consultări adresată de preşedinte îi răspund că voi veni de îndată, acelaşi ‘de îndată’ cu care şi dumnealui a decis să numească miniştrii interimari, conform deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că preşedintele a încălcat Constituţia”, a precizat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul PSD.

În final, din perspectiva liderului PSD, situația este una cât se poate de clară. „În legislaţia europeană un astfel de cadru nu doar că nu este clar reglementat, dar situaţia sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări. Nu există un conflict dovedit, nu există un motiv solid pentru această respingere”, a concluzionat Dăncilă.

Sursa: AGERPRES
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI