Dăncilă ne luminează: de ce a fost ținută în loc dezvoltarea României

Autor: Puiu Alexandru - 07:57, 15 apr. 2019

Viorica Dăncilă a fost prezentă duminică la Palatul Victoria pentru a semna niște contracte importante de infrastructură. În același context, a făcut câteva declarații.

Premierul a participat pe parcursul zilei de ieri la ceremonia de semnare a trei contracte importante. Toate trei vizează îmbunătățirea infrastructurii din țara noastră. Primul este pentru secțiunea 1 Sibiu – Boița din austostrada Sibiu-Pitești. Cel de-al doilea are legătură cu lotul 3 al autostrăzii de centură a Capitalei. Tot legat de București este și al treilea contract. Acela implică furnizarea sistemului de siguranță și automatizarea traficului pentru magistrala cinci de metrou, secțiunea Râul Doamnei-Eroilor.

În contextul semnării celor trei contracte, premierul a ținut să vină cu niște argumente legate lipsa infrastructurii din țara noastră. În opinia ei, problema sunt banii. „Prea mult timp dezvoltarea României a fost ţinută în loc de lipsa de finanţare, birocraţie excesivă şi interese politice. Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat misiunea de a pune lucrurile în mişcare şi de a înlătura blocajele şi mă bucur că reuşim.

(…) Semnarea astăzi a celor trei contracte de investiţii este confirmarea faptului că Guvernul PSD-ALDE are capacitatea să găsească soluţii pentru proiectele de infrastructură care stagnează de prea mult timp. Autostrada Sibiu-Piteşti este unul din proiectele majore de infrastructură rutieră ce va asigura conexiunea cu reţeaua TEN-T, respectiv Coridorul IV Paneuropean.

Acest Guvern a luat măsurile necesare pentru a face posibilă semnarea contractului şi începerea lucrărilor şi mă refer aici la asigurarea resurselor financiare, atât din fonduri europene, cât şi naţionale, obţinerea acordului de mediu, precum şi la actualizarea indicatorilor tehnico-economici care să răspundă realităţii din teren. Semnarea contractului pentru secţiunea 1 Sibiu-Boiţa este primul pas concret făcut în ultimii 10 ani pentru începerea lucrărilor la prima autostradă din România care trece munţii”, a spus Dăncilă.

În încercarea de a crea o imagine roz a beneficiilor ce vor fi derivate din noile contracte, premierul a insistat pe câteva progrese importante. „Prin semnarea contractului de proiectare şi execuţie pentru lotul 3 al autostrăzii de centură a Bucureştiului, în lungime de aproximativ 18 km, aducem mai aproape de finalizare realizarea acestui proiect, care va contribui la fluidizarea traficului din Capitală.

Am reuşit să asigurăm finanţarea europeană necesară, în pofida faptului că unii oameni politici români au încercat la Bruxelles să blocheze fondurile europene pentru acest proiect foarte important pentru România. (…) Un alt proiect aşteptat de bucureşteni este Magistrala 5 de metrou, secţiunea Râul Doamnei-Eroilor. Prin contractul semnat astăzi se realizează sistemul de siguranţă şi automatizare a traficului, ultima etapă înainte de darea în exploatare a acestei magistrale de metrou, astfel încât să poată fi dată în funcţiune până la sfârşitul anului”, a precizat premierul.

Nu putea lipsi o ”amenințare” la adresa constructorilor legată de respectarea termenelor de execuție. Aparent, nu vor fi tolerate întârzierile. „Statul român este partener corect al mediului de afaceri, îşi achită la timp facturile, îşi îndeplineşte obligaţiile, dar nu acceptă întârzieri ale termenelor”, a subliniat şefa Guvernului, conform Agepres.

Sursa: AGERPRES