Cum a inaugurat Dăncilă o instituție care nu există

Cum a inaugurat Dăncilă o instituție care nu există

Premierul Viorica Dăncilă s-a aflat pe 8 aprilie în Tulcea, unde a tăiat panglica Bursei de Pește. Câteva zile mai târziu, instituția are lacătul pus pe ușă.

Bursa de Pește din Tulcea a fost inaugurată pe 8 aprilie, în cadrul unui eveniment la care au participat premierul Viorica Dăncilă și ministrul Agriculturii Petre Daea. Organizarea s-a făcut ca la carte.

Peștii au fost întinși în cutii pline cu gheață, oficialii au fost întâmpinați de tineri îmbrăcați în costume tradiționale. Dovadă stau pozele postate chiar de Guvernul României.

Dăncilă a plecat, Bursa s-a închis

După inaugurarea Bursei de Pește din Tulcea, oficialii au plecat spre București, iar instituția s-a închis. La trei zile după inaugurare, jurnaliștii au mers să vadă cum se desfășoară activitatea Bursei, potrivit PressHub.

Numai că nu au avut ce să vadă. Paznicul clădirii le-a interzis accesul, chiar și după ce a aflat că persoanele interesate lucrează în presă.

”Nu se intră, e închis. Nu se vinde, nu se cumpără niciun pește. Sunați-l pe director dacă vreți să știți de ce”, a spus paznicul.

Ce explicații are conducerea

Directorul Bursei de Pește din Tulcea, Grigore Baboianu, susține că instituția va deveni funcțională abia la vară.

„Bursa încă nu funcționează pentru că în această perioadă Casa de Comerț Agroalimentar, care a preluat Bursa și care o va face funcțională, finisează toate formele de funcționare, regulamente și alte elemente care să pună în aplicare conceptul de funcționare. Deocamdată se pregătește și, în foarte scurt timp, se va anunța pe site-ul Bursei modul de funcționare, se va afișa și regulament. Mai multe detalii privind stadiul organizării puteți obține de la sediul central, de la domnul Adrian Izvoranu, care este directorul general al Casei de Comerț”.
Grigore Baboianu, directorul Bursei de Pește din Tulcea

Întrebat de ce s-a mai inaugurat Bursa de Pește, directorul a recunoscut că totul s-a făcut de ochii lumii. Fiind un proiect cu fonduri europene, exista riscul să fie plătite penalități.

Premierul Dăncilă și ministrul Daea au participat, așadar, la o repetiție.

„Inaugurarea s-a făcut pentru că a existat o obligație de la finanțator, pentru că altfel exista riscul să se plătească niște penalități. Ea este încheiată, s-au făcut toate probele tehnologice și s-a inaugurat tocmai pentru a se vedea dacă poate funcționa în ansamblul care a fost creat în această zonă. Și s-a făcut, cum se spune, o repetiție, o verificare a funcționării ei din punct de vedere tehnic. Urmează să punem la punct celelalte detalii, inclusiv poate și de reglementare, cu siguranță.”
Grigore Baboianu, directorul Bursei de Pește din Tulcea

Bursa de Pește, un proiect tărăgănat

Proiectul Bursei de Pește din Tulcea este finalizat încă din anul 2016, dar nu a funcționat niciodată și, conform condițiilor impuse de UE, dacă investiția nu își dovedea utilitatea publică, fondurile europene trebuie returnate. Este motivul pentru care s-a inaugurat pe repede înainte și s-au făcut niște tranzacții doar într-o zi.

Bursa nu a fost funcțională timp de trei ani din cauza unei erori a proiectului: investiția inițială nu prevedea și racordarea la utilități, adică acea clădire nu ar fi avut nici apă curente, nici curent electric.

S-a demarat la acel moment o anchetă, dar rezultatul nu este cunoscut. Nimeni nu a fost tras la răspundere.