Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, din nou, fără să stea prea mult pe gânduri. A anunțat că România vrea să-și mute ambasada din Israel – de la Tel Aviv la Ierusalim. Trecând peste faptul că o astfel de decizie nu se poate lua atât de ușor, în joc sunt implicații geopolitice despre care șefa Guvernului pare să nu aibă cunoștință.
Ideea mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim nu este una nouă. Încă de prin 2018, Guvernul a adoptat un memorandum prin care anunța că Bucureștiul începe procedura în baza căreia se poate face acest proces. Ceea ce a făcut Guvernul atunci a fost să dea startul unei dezbateri cu toți actorii implicați – de la Ministerul de Externe până la, poate cea mai importantă voce în acest proces, președintele țării.
Din 2018 și până în martie 2019 nu prea s-au schimbat foarte multe lucruri. Și ideea mutării ambasadei părea că a rămas doar la stadiul de idee și atât. Adică susținută doar de premierul Viorica Dăncilă și de liderul PSD, Liviu Dragnea. Președintele e reticent, îndeamnă la prudență și dialog. Iar ministul de Externe încă analizează.
Dar fără să aibă un consens la nivel național, premierul Viorica Dăncilă a căutat să-i impresioneze pe americani și a declarat, peste ocean, că România își va muta ambasada la Ierusalim. Un anunț care a stârnit o serie de reacții negative. Și a făcut-o pe Viorica Dăncilă să își dea seama că a scăpat porumbelul. A încercat să-și nuanțeze declarația, spunând că a fost vorba doar de o opinie personală.
Mutarea ambasadei la Ierusalim prevede, în mod indirect, recunoașterea orașului drept capitală a Israelului. Așa a făcut Trump în luna mai a anului trecut, când și-a mutat ambasada de la Tel Aviv. Dar Trump poate face acest lucru pentru că America e mare și puternică. Din punct de vedere militar și economic, poate influența lucrurile în Orientul Mijlociu. După cum remarca și fostul președinte Traian Băsescu, americanii pot face ce vor din această postură.
Ceea ce caută Guvernul, mai degrabă, e să intre în grațiile Washingtonului, sperând că astfel va obține sprijin din partea Trump în cazul luptelor interne din țară. Și va mai domoli din avântul diplomației americane de la București, extrem de critică la adresa politicilor PSD.
România riscă să fie izolată pe plan european, din cauza deselor încălcări ale statului de drept și a derapajelor democratice. Dacă ar rămâne fără sprijinul Bruxellesului, atunci ar putea miza pe America. Numai că Guvernul se uită prea departe, uitând că e parte din Uniunea Europeană încă. Pentru moment, Bruxellesul este mult mai aproape, nu trebuie să traversezi oceanul.
Citește continuarea despre implicațiile anunțului premierului AICI.