Băsescu, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: „Au mizat pe faptul că Dăncilă e proastă”

Băsescu, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: „Au mizat pe faptul că Dăncilă e proastă”

Traian Băsescu a comentat în termeni duri declarațiile premierului Dăncilă referitoare la ambasada din Israel. Fostul președinte a explicat că implicațiile anunțului sunt grave și că lobiștii americani ar fi mizat pe faptul că „Dăncilă este proastă”.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a taxat dur anunțul premierului Dăncilă, referitor la mutarea ambasadei din Israel – de la Tel Aviv la Ierusalim. Fostul șef de stat a afirmat, pe Facebook, că Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au un „mimetism specific maimuţelor”.

Băsescu a explicat implicațiile anunțului făcut de Dăncilă

Fostul preşedinte a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că „recitat instricţiunile primite de la Dragnea”. În plus, a ignorat poziția Uniunii Europene.

„Mizând pe faptul că e proastă, lobişti americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare al Holocaustului. Crezând că e ocazia vieţii ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucţiunile primite de la Dragnea fără a înţelege efectul propriului discurs. A promis orice a crezut Dragnea că poate să-i impresioneze pozitiv audienţa în folos propriu, nesocotind grav poziţia unitară şi solidară a Uniunii Europene, dar şi politica externă echilibrată a României în Orientul Mijlociu”.
Traian Băsescu

Fostul președinte remarcă faptul că deciziile de politică externă aparțin Președinției, iar astfel de anunțuri decredibilizează România în plan internațional. Viorica Dăncilă a făcut anunțul în Statele Unite pentru a intra, cel mai probabil, în grațiile oficialilor americani.

Însuși Donald Trump a mutat, anul trecut, ambasada Americii de la Tel Aviv la Ierusalim, sporind tensiunile în lumea arabă.

„Anunţul precum că Guvernul României va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul sălii dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu. (…)Dragnea şi Dăncilă printr-un mimetism specific maimuţelor, cred că pot face şi ei ceea ce au făcut americanii. Eu nu zic că n-o pot face, o pot face, dar cu costuri extraordinare de credibilitate a României .SUA poate ţine la respect lumea arabă prin forţa economică şi militară. România a pierdut respectul şi încrederea lumii arabe”.
Traian Băsescu

Dăncilă, un premier nefrecventabil

Traian Băsescu a subliniat primul efect al discursului ținut de premier în SUA: anularea vizitei de stat a Regelui Iordaniei.

„După ce a văzut efectele discursului, Dăncilă şi-a adus aminte că titularul politicii externe este Preşedintele României iar o ambasadă se poate înfiinţa numai prin decret prezidenţial. Primul semnal politic extrem de puternic, este anularea vizitei de stat a Regelui Abdullah al Regatului Haşemit al Iordaniei în România, în condiţiile în care Regele Abdullah este cel mai echilibrat şi respectat şef de stat al lumii arabe, este cel mai bun partener al SUA în lumea arabă şi un mare prieten al României. De azi, politica externă a României este dăncilizată şi riscă să devină nesemnificativă, pentru că se face în interesul strict al lui Dragnea şi nu în interesul ţării”.
Traian Băsescu

Dăncilă, un pas înapoi după anunțul privind ambasada

Premierul s-a grăbit să anunțe mutarea ambasadei din Israel – de la Tel Aviv la Ierusalim, fără să existe un consens în acest sens.

Ulterior, și-a nuanțat declarația într-o emisiune la Antena 3. Pusă la colț din toate părțile, Viorica Dăncilă a încercat să explice faptul că și-a exprimat doar o opinie personală. L-a atacat, însă, din nou pe președinte.

„În discursul meu am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar am spus, am formulat într-un mod corect, am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali, nu am spus eu voi muta ambasada, am spus că trebuie să respectăm Constituţia. De aceea cred că declaraţia preşedintelui şi modul în care s-a exprimat preşedintele, vorbind despre ignoranţă, despre faptul că nu se ştiu paşii de către premierul României, nu a făcut decât să mă dezamăgească pentru că eu am avut o abordare corectă. Şi am luat în calcul faptul că Constituţia trebuie respectată, că opinia mea este că trebuie să facem acest pas asta este altceva, dar este o opinie personală, important este să respectăm Constituţia României”.
Viorica Dăncilă, premierul României

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI