Actualul primar al Timișoarei, Dominic Fritz, aflat în plin scandal cu fostul său contracandidat, Nicolae Robu, nu primește o bilă albă nici din partea timișoreanului Dan Negru. Vestitul prezentator TV și-a exprimat totala nemulțumire față de ultimii edili ai orașului natal.
„Mi s-a propus să candidez la Primăria Timișoarei, de vreo trei ori, în ultimii ani, ar fi trebuit să mă întrec în voturi cu Dominic, în campania electorală din 2020, dar am refuzat! Ultimii primari ai orașului au fost o apă și un pământ, o rușine!”, ne-a declarat Dan Negru, în exclusivitate pentru impact.ro.
Dan Negru s-a născut în Timișoara și, deși lucrează în București, la Antena 1, de peste 20 de ani, nu a dorit să-și schimbe domiciliul, în acte.
Prin urmare, mai multe partide s-au înghesuit, de-a lungul anilor, să-l convingă să candideze pentru postul de primar al orașului natal. Dan Negru a explicat de ce a declinat tentanta și onoranta ofertă.
„Asta-mi lipsea, să intru în politică. Nici nu mă gândesc. Nu e un secret că mi s-a propus să candidez la Primăria Timișoarei, de vreo trei ori, în ultimii ani, și partidele care mi-au propus mi-au arătat sondaje făcute acasă, în Timișoara.
Dar sondajele alea erau despre notorietatea mea și nu despre priceperea mea. Notorietate oi avea, după 25 de ani de tv, nici nu e greu, dar pricepere n-am.”, a spus Dan Negru.
Dan Negru, despre ultimii primari ai Timișoarei: „Niciunuia nu i-aș da notă de trecere. Toți o apă și-un pământ. O rușine!”
Dan Negru și-a arătat nemulțumirea față de ultimii primari ai orașului și, evident, nu l-a iertat nici pe Dominic Fritz.
„E treaba lui Fritz unde are domiciliul și ce face nevastă-sa, treaba mea e că Timișoara decade de la o zi la alta și că Oradea, Clujul și Iașiul au ajuns orașe aspiraționale, așa cum era Timișoara acum 30 de ani.
Eu n-am plecat niciodată din Timișoara, am venit în delegație în București, dar n-am plecat niciodată de acasă. Din nenorocire, primarii Timișoarei de după Revoluție n-au avut pricepere, n-au meritat funcția de primar și au făcut ca orașul să decadă mult în anii ăștia.
Niciunuia nu i-aș da notă de trecere. Toți o apă și-un pământ. O rușine!”, ne-a mai spus Dan Negru.
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, nu e împăcat cu înfrângerea sa electorală, de anul trecut, astfel că, în baza unui document al Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Timişoara, susţine că actualul edil al municipiului de pe Bega, Dominic Fritz, nu are domiciliul în acest oraş, ci doar rezidenţa, şi, ca atare, ar ocupa ilegal poziţia de primar.
Documentul invocat de Nicolae Robu a apărut recent, în contextul căsătoriei dintre Dominic Fritz (37 ani) şi Lin Yiran (36 de ani), diplomat ONU, născută în China.
Zilele trecute, odată cu izbucnirea scandalului dintre Dominic Fritz și Nicolae Robu, reporterii impact.ro au cerut un punct de vedere Autorităţii Electorale Permanente. Constantin Florin Mituleţu Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), ne-a declarat:
„În legislaţia europeană se precizează clar că cetăţenii europeni pot candida în diverse campanii locale pentru funcţii ca cea de primar, consilier local sau judeţean, cu condiţia de a avea rezidenţa în circumscripţia electorală în care candidează.
Ca atare, domiciliul nu este obligatoriu din această perspectivă. Revenind, sunt sigur că autorităţile române au verificat cu multă atenţie dosarele depuse de toţi candidaţii la momentul premergător alegerilor locale din 2020.
În plus, din clipa în care România a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeană s-a angajat să respecte şi legislaţia europeană în exerciţiu. Inclusiv legea noastră electorală face referire la asta.
Ca atare, orice discuţii pe tema asta sunt doar nişte declaraţii publice. Legea trebuie citită cu atenţie, întotdeauna, iar Autoritatea Electorală Permanentă e gata oricând să ofere precizări celor interesaţi.”
La rândul său, actualul edil al oraşului, Dominic Fritz, a respins constant acuzele venite din partea fostului său contracandidat.