Ce se întâmplă când moare Dalai Lama. Chinezii își doresc sfârșitul instituției

Ce se întâmplă când moare Dalai Lama. Chinezii își doresc sfârșitul instituției
Dalai Lama a ajuns la spital cu dureri în zona pieptului

Dalai Lama a fost transportat la spital, după ce a acuzat dureri în piept. Liderul spiritual tibetan a efectuat un control medical într-un spital din New Delhi, iar medicii au anunțat că starea sa de sănătate este stabilă. Tenzin Gyatso a recomandat, în 2014, ca după moartea sa să nu mai fie ales alt Dalai Lama.

„Medicul ne-a spus că nu există niciun motiv de îngrijorare. Nu este atât de grav. Îşi ia câteva zile libere pentru odihnă”, a declarat Ngodup Tsering, reprezentant în Statele Unite al călugărului budist.

Dalai Lama înseamnă „maestru a cărui înţelepciune este mare cât oceanul.” După mai bine de 450 de ani de funcționare a instituției, aceasta nu mai este necesară, în contextul în care budismul tibetan este foarte bine organizat, iar călugării au o educație care le permite să nu mai depindă de un singur individ.

Tenzin Gyatso ar putea fi ultimul Dalai Lama

Dalai Lama a fost cel mai înalt grad spiritual în Tibet între secolele XVII și XX. Budiștii din Tibet consideră că Dalai Lama este una din multiplele reîncarnări ale lui Avalokitesvara. Tenzin Gyatso (născut la 6 iulie 1935) este al paisprezecelea Dalai Lama. La vârsta de 4 ani și jumătate, a fost adus în capitala statului tibetan, Lhasa, și instalat pe tron în calitate de șef suprem temporal și spiritual al Tibetului.

La vârsta de 16 ani, și-a asumat întreaga putere temporală și timp de nouă ani a urmărit reconcilierea cu guvernul chinez. După revolta împotriva Chinei din anul 1959, Dalai Lama a fugit în India, unde a fost însoțit de peste 100.000 de tibetani. Pentru că a efectuat vizite în numeroase țări și a militat pentru pace, reputația sa a crescut de-a lungul timpului. A primit mai multe premii internaționale, printre care și Premiul Nobel pentru Pace în 1989.

În anul 2011, Tenzin Gyatso a împiedicat încercările Chinei de a numi un succesor și a anunțat că el ar putea fi ultimul Dalai Lama. Conform tradiției, după moartea sa, călugării budiști ar trebui să hotărască în ce copil se va reîncarna, iar cel ales va fi noul Dalai Lama.

„Să fiu foarte clar, Congresul American nu va recunoaşte niciodată un Dalai Lama care ar fi ales de către chinezi”, a declarat senatorul republican Cory Gardner, care conduce subcomisia senatorială pentru relaţii externe cu Asia.

Tibetul se află într-un conflict permanent cu China, iar în timpul protestelor care au vizat independența regiunii s-a cerut ca Dalai Lama să fie lăsat să se întoarcă în Tibet. Chinezii nu au fost de acord, iar Dalai Lama a recomandat, în 2014, ca după moartea sa să nu mai mai fie ales un succesor. Ceea ce înseamnă că Tenzin Gyatso ar putea fi ultimul Dalai Lama.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI