Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs
Astăzi, 2 octombrie, a fost o zi plină, mai ales din punctul de vedere al mișcărilor telurice. Dar, în cursul nopții de marți spre miercuri a fost, din nou, cutremur în România, iar specialiștii au precizat ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs.
Pe 1 octombrie a fost iar cutremur în România
Conform datelor specialiștilor de la INFP, a fost înregistrat un nou cutremur în România. Seismul s-a produs după miezul nopții, având o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, și la o adâncime de 122,5 km:
„În ziua de 01 Octombrie 2024 la ora 23:59:54 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 122.5km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km SE de Brașov, 53km SE de Sfântu-Gheorghe, 57km N de Ploiești, 63km NV de Buzău, 80km NE de Târgoviște, 85km V de Focșani.”, anunță INCDFP.
Astăzi, 2 octombrie, a fost o zi plină de cutremure
Conform acelorași date ale INCDFP, în cursul acestei zile au fost cel puțin 2 evenimente tectonice importante. Primul a fost înregistrat în zona Insulelor Filipine, în regiunea Catanduanes. Seimsul a avut o magnitudine de 6 grade și s-a produs la o adâncime de 10 km:
„În ziua de 02 Octombrie 2024 la ora 00:19:52 (ora locală a României) s-a produs în CATANDUANES, PHILIPPINES un cutremur puternic cu magnitudinea mb 6.0, la adâncimea de 10.0km.”
Cel de-al doilea eveniment seismic s-a produs în zona Mării Adriatice, la o adâncime de 10km. Conform datelor, cutremurul a avut o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter:
„În ziua de 02 Octombrie 2024, la ora 00:43:39 (ora locală a României), s-a produs în ADRIATIC SEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 10.0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61km S de Mostar”, mai anunță INCDFP.
Mai multe activități seismice în Marea Adriatică
Marea Adriatică, situată între Peninsula Italică și Balcani, este o zonă activă din punct de vedere seismic. Această regiune este adesea afectată de cutremure datorită întâlnirii plăcilor tectonice eurasiatică și africană, care generează tensiuni semnificative în scoarța terestră.
Pe lângă activitatea tectonică naturală, în regiunea Adriatică au loc și mișcări submarine ce pot cauza, în anumite cazuri, valuri seismice sau tsunami. În ultimii ani, cutremurele din această regiune au devenit tot mai frecvente și uneori puternice.
Cele mai afectate țări sunt Italia, Croația, Slovenia și Albania. Aceste țări au raportat atât cutremure de suprafață, cât și cutremure de adâncime, care pot provoca pagube semnificative în zonele costiere. Un exemplu recent este cutremurul din noiembrie 2019 din Albania, cu o magnitudine de 6,4 pe scara Richter, care a provocat moartea a zeci de persoane și pagube materiale majore.