Abia acum suferă Rusia, oficial: ”Economia rusă, sub o lovitură serioasă”

Abia acum suferă Rusia, oficial: ”Economia rusă, sub o lovitură serioasă”

În urmă cu câteva zile, un oficial rus se bătea cu pumnul în piept că Rusia nu are nevoie de occident și că, dintr-un punct de vedere, a dobândit ”imunitate” la sancțiunile economice impuse de SUA și aliații săi. Între timp, discursul s-a schimbat semnificativ.

Dmitri Peskov este unul dintre purtătorii de cuvânt de la Kremlin. Din această poziție, a făcut mai multe afirmații controversate în ultima săptămână, în încercarea de a transmite mesajele lui Vladimir Putin către o audiență globală. La finele zilei de ieri, a fost prima oară când, pe un ton semnificativ mai ponderat decât de obicei, a insistat pe lovitura economică pe care a primit-o Rusia.

Economia rusă, lovită din plin

Rusia, în frunte cu oligarhii care au rămas fără proprietăți și cu banii blocați, până la cetățenii de rând ale căror economii s-au devalorizat brusc, suferă enorm din cauza sancțiunilor financiare impuse de către întreaga planetă. Cu toate acestea, până acum, mesajul oficial era că economia rusă ”se descurcă”. Se pare însă că se apropie cu pași repezi de momentul în care ”nu se mai descurcă.”

Niște afirmații îngrijorătoare pe marginea situației economice actuale a Rusiei au fost făcute aseară de Peskov. ”Economia rusă se află acum sub o presiune serioasă și o lovitură serioasă, aș spune”. Încercând să-și mențină optimismul, oficiul a continuat: „Există o marjă de siguranţă, există potenţial şi există planuri. O muncă neobosită este în desfăşurare. Vom rămâne în picioare”.

Aparent, Rusia are încă numeroase rezerve pentru a-și proteja economia, deși purtătorul de cuvânt de la Kremlin a insistat pe faptul că va exista totuși un răspuns la aceste sancțiuni. Rusia va răspunde sancţiunilor Occidentului cu un „cap limpede” şi „fără a se împuşca singură în picior”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Indiferent care este discursul oficial pe marginea crizei economice din Rusia, în mod real, bancomatele au rămas fără bani în mai multe orașe rusești și, în mai multe situații, posibilitatea efectuării de plăți cu cardul este imposibilă.