Ne apropiem de finalul acestei săptămâni, iar bursele internaționale sunt zguduite de criza economică, efectul războiului din Ucrana. Acțiunile au revenit în forță joi, în urma unui raport de profituri solide al Meta Platforms. Piața a încercat să se redreseze după vânzările din această lună. Indicele Nasdaq Composite, puternic în sectorul tehnologic, a crescut cu 3,1%, la 12.871,53. De cealaltă parte, S&P 500 a câștigat 2,5%, ajungând la 4.287,50. Indicele Dow Jones Industrial Average a adăugat 614,46 puncte, sau 1,9%, la 33.916,39. Pe bursa românească s-au resimțit și la tranzacționările de ieri efectele actualei crize. Nici cursul nu a stat pe loc, iar euro a înregistrat un plus de 0.0001 unități, în raport cu leul. Cea mai mare creștere a zilei de ieri a fost la dolarul american, având o creștere de 0.0404 unități. Astăzi vom avea un curs valutar BNR pentru 29 aprilie 2022, și vom afla la ce valori ajunge euro la final de săptămână.
Ziua de ieri a fost o zi grea pentru majoritatea investitorilor, jucători pe bursele internaționale. Investitorii au trecut prin sesiuni de tranzacționare volatile în această săptămână, în timp ce acțiunile se luptă pentru a găsi o direcție.
Principalele medii au organizat o mare revenire pentru a închide în creștere luni, dar acțiunile au scăzut marți, ceea ce a dus la cea mai proastă zi a Nasdaq din 2020. Acțiunile au încercat să se redreseze miercuri, dar au redus câștigurile la sfârșitul sesiunii, Nasdaq închizând la minimul din 2022.
La fel a fost și pe Bursa de Valori din România, existând volatilități la tranzacționări, unele cote înregistrând la finalul zilei valori negative. Rămâne să vedem cum va fi ziua de astăzi, la finalul proceselor de tranzacționare.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană și rubla rusească în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9480 Lei (+0.0005 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9480 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0005 Lei.
1 dolar = 4,6774 Lei (-0.0231 lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,6774 Lei, alături de o variație negativă de -0.0231 Lei.
1 liră = 5,8793 Lei (-0.0078 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,8793 Lei, alături de variația negativă de -0.0078 Lei.
Banca centrală din Rusia anunță că Moscova continuă să beneficieze de pe urma dependenței energetice a Europei de petrolul rusesc, în ciuda reducerii vânzărilor din cauza sancțiunilor impuse pentru a face presiuni asupra acesteia să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, potrivit experților.
Un nou studiu, publicat la 28 aprilie, arată că Rusia aproape și-a dublat veniturile din vânzările de combustibili fosili către UE în cele două luni de război din Ucraina. Creșterea prețurilor a mai mult decât a compensat Rusia pentru pierderea volumului de vânzări din cauza sancțiunilor, arată studiul.
Prețurile energiei la nivel mondial au crescut vertiginos începând de anul trecut, pe măsură ce economiile au început să iasă din blocajele pandemiei COVID-19. Prețurile au crescut și mai mult în urma operațiunii militare a Rusiei în Ucraina.
Gazprom a prognozat, de asemenea, o scădere a producției de gaze de aproximativ 4 la sută în acest an, într-un alt semn al impactului sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. La 27 aprilie, Gazprom a anunțat oprirea livrărilor de gaze către Polonia și Bulgaria, membre ale UE, afirmând că acestea au încălcat ordinul lui Putin ca plățile pentru gaze să fie făcute în ruble.
Putin a făcut această cerere ca represalii la sancțiunile economice impuse de Occident Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. Deși sancțiunile au dus la un nivel sporit de incertitudine economică în Rusia, Gazprom a declarat că situația nu a „pus sub semnul întrebării coerența” operațiunilor sale.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă =0,0657 Lei (+0.0012 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0657 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0012 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a scăzut față de ziua anterioară, după cum urmează: