Dolarul american a reușit la cursul de ieri să mai câștige +0.0456, în raport cu leul românesc. Moneda europeană a fost cotată la 4,9427 de lei, asta însemnând 0.0025 de unități pierdute în fața leului. Piața bursieră europeană a încheiat luni o zi agitată, în scădere, investitorii continuând să cântărească deteriorarea perspectivelor economice din regiune. Astăzi vom avea un nou curs valutar pentru 27 septembrie 2022, după ora 13, și vom vedea cum se descurcă astăzi euro în fața dolarului.
Indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat provizoriu în scădere cu 0,4%, după ce anterior scăzuse cu peste 0,8%. Utilitățile au scăzut cu 2,3%, în timp ce acțiunile din domeniul călătoriilor au adăugat peste 2%.
Îngrijorarea privind perspectivele de creștere globală a crescut pe măsură ce inflația se menține la un nivel ridicat, iar băncile centrale recurg la majorări agresive ale dobânzilor pentru a încerca să domolească creșterea prețurilor. Acțiunile din Asia-Pacific au scăzut puternic luni, iar acțiunile americane au deschis în scădere.
Investitorii din Europa urmăresc Italia după alegerile anticipate de duminică. Țara este pe cale să își aleagă prima femeie prim-ministru și primul guvern condus de extrema dreaptă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu Euro astăzi, 27 septembrie 2022, și rubla rusească, în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9437 Lei (+0.001 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9437 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.001 Lei.
1 dolar = 5,1379 Lei (0.0244 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 5,1379 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0244 Lei.
1 liră = 5,5513 Lei (+0.0722 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,5513 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0722 Lei.
Lira sterlină britanică a coborât la un minim record de 1,0382 dolari la începutul zilei, în urma anunțului făcut săptămâna trecută de noul guvern britanic.
Noul premier britanic a anunțat că va pune în aplicare reduceri de taxe și stimulente pentru investiții pentru a stimula creșterea economică. Până la ora 16:30 a crescut la 1,0666 dolari, dar a rămas în scădere cu 1,6% față de ședința precedentă.
Banca Centrală a Rusiei anunță că prețurile petrolului brut sunt angajate într-o luptă între temerile legate de o scădere a cererii provocată de recesiune și o ofertă restrânsă, iar riscurile legate de cerere sunt în prezent mai mari.
Mulți din industria petrolieră sunt îngrijorați de faptul că restrângerea ofertei va reveni atunci când interdicția Uniunii Europene privind importurile de țiței rusesc va intra în vigoare în decembrie, iar o măsură similară privind produsele rafinate în februarie 2023.
Industria organizează prima sa întâlnire majoră față în față în Asia, în cadrul evenimentului S&P Global Commodity Insights APPEC 2022, iar incertitudinea cu privire la modul în care interdicția va funcționa în practică și la modul în care industria se va adapta a fost foarte mare.
În prezent, Europa primește în jur de 2 milioane de barili pe zi (bpd) de țiței și aproximativ 1 milion de bpd de produse din Rusia. Planul actual este ca acești barili să nu mai ajungă în Europa, dar să poată rămâne pe piața mondială sub un plafon de preț care urmează să fie stabilit de Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări care fac parte din interdicția asupra țițeiului și produselor rusești.
Rafinării, asigurătorii, transportatorii și comercianții vor putea tranzacționa țiței și produse rusești dacă respectă plafonul de preț și măsurile de conformitate asociate.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă =0,0875 Lei (-0.0005 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0875 Lei, alături de variația negativă de -0.0005 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: