02 sept. 2022 | 13:03

Curs valutar BNR pentru 2 septembrie 2022. Leul se apreciază în fața euro. ROBOR se stabilizează?

Curs Valutar
Curs valutar BNR pentru 2 septembrie 2022. Leul se apreciază în fața euro. ROBOR se stabilizează?
Piețele europene închid în scădere în prima zi de septembrie. Leul se apreciază în fața euro. ROBOR se stabilizează?

În prima zi a lunii septembrie a.c. euro a mai scăzut cu 0.008 unități în raport cu leul românesc. Asta ne dă o relativă certitudine că moneda noastră s-a apreciat. Ziua de ieri a adus o apreciere a leului și în fața dolarului și a lirei sterline. ROBOR la trei luni a răms luni la aceeași valoare de la finalul lunii august. Tot la început de septembrie, pe data de 1, acțiunile au scăzut, dolarul a urcat, deci septembrie începe furtunos. Astăzi vom avea un nou curs valutar BNR pentru 2 septembrie 2022. Vom vedea dacă leul se apreciază în fața euro, și dacă ROBOR la trei luni se stabilizează, sau va crește iar.

Piețele europene închid în scădere în prima zi de septembrie

Indicele pan-european Stoxx 600 a închis provizoriu în scădere cu 0,7%, după ce inițial a urcat cu aproximativ 0,8% la începutul tranzacțiilor Acțiunile din sectorul resurselor de bază au scăzut cu 3%, conducând pierderile, majoritatea sectoarelor și a principalelor burse intrând în teritoriu negativ.

Aceasta vine după ce Madis Muller, responsabilul politic al Băncii Centrale Europene, a declarat că banca centrală ar trebui să ia în considerare o majorare a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază în septembrie pentru a combate inflația foarte ridicată, adăugându-se astfel unui cor de comentarii de tip hawkish din partea bancherilor centrali din ultimele zile.

Săptămâna trecută, la o conferință a bancherilor centrali de top, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a semnalat că ratele mai mari ale dobânzii vor persista probabil în încercarea de a domoli inflația în creștere.

În mult-așteptatul său discurs anual de politică monetară de la Jackson Hole, Wyoming, Powell a declarat că Fed va „utiliza cu forță instrumentele noastre” pentru a controla inflația, care se află încă aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. El a recunoscut că majorarea ratelor dobânzilor va provoca „unele dureri” pentru gospodării și întreprinderi.

Comentariile lui Powell au fost reluate de Isabel Schnabel, membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene, în weekend. Schnabel a reafirmat punctul de vedere conform căruia băncile centrale trebuie să acționeze agresiv pentru a combate creșterea inflației, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să își tragă economiile în recesiune.

Cursul valutar al zilei de 2 septembrie 2022

Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană și rubla rusească în contextul actualei situații economico-geo-politice.

Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.

Curs valutar BNR pentru 30 august 2022

Curs valutar BNR pentru 2 septembrie 2022: Euro

1 euro = 4,8344 Lei (-0.0181  Lei)

Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8344 Lei, alături de o variație negativă de -0.0181 Lei.

Curs valutar BNR pentru 30 august 2022

Curs valutar BNR pentru 2 septembrie 2022: Dolar

1 dolar = 4,8383 Lei (0.0008 Lei)

Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,8383 Lei, alături de o variație poziivă de +0.0008 Lei.

BNR pentru 30 august 2022

Curs valutar BNR pentru 2 septembrie 2022: Lira sterlină

1 liră =5,5947 Lei (-0.0174 Lei)

O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,5947 Lei, alături de variația negativă de -0.0174 Lei.

 

Dolarul urcă furtunos pe 1 septembrie

Luna septembrie a debutat joi într-o notă furtunoasă, în condițiile în care îngrijorările persistente legate de creșterea ratelor dobânzilor la nivel mondial și de recesiune au afectat acțiunile, obligațiunile și prețurile petrolului, iar dolarul american a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani în raport cu yenul.

Într-adevăr, datele publicate la începutul zilei de joi, care au arătat că industria prelucrătoare americană a crescut constant în august, în condițiile în care ocuparea forței de muncă și comenzile noi au revenit, nu au fost bine primite de investitori, care se tem că o economie puternică întărește argumentele pentru ca Rezerva Federală să continue să majoreze ratele dobânzilor în următoarele câteva luni.

După ce au scăzut cu peste un procent în prima parte a zilei, acțiunile americane s-au inversat până la sfârșitul ședinței, obținând câștiguri modeste. Indicele american S&P 500 a urcat cu 0,3%, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,5%, în timp ce Nasdaq Composite a terminat în scădere cu 0,3%.

Rubla rusă coboară la minimul ultimelor două săptămâni, odată cu încheierea perioadei fiscale

Banca centrală din Rusia anunță că rubla rusă a slăbit puternic. Banca centrală a țării a decis să relaxeze unele dintre măsurile temporare de control al capitalului. Măsurile au fost menite să limiteze scăderea monedei, ca urmare a sancțiunilor impuse de comunitatea internațională.

Banca centrală a anunțat la sfârșitul zilei de 8 aprilie că va elimina comisionul de 12% pentru cumpărarea de valută străină prin intermediul agențiilor de brokeraj începând cu data de 11 aprilie.

De asemenea, banca a declarat că va ridica interdicția temporară de a vinde numerar în valută persoanelor fizice începând cu 18 aprilie.

Rubla a scăzut la 82,09 față de dolarul american la deschiderea pieței la Bursa de la Moscova pe 11 aprilie, de la 71 de ruble pe 8 aprilie, care a fost cel mai puternic nivel din 11 noiembrie.

Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare

Curs valutarCurs valutar BNR pentru 2 septembrie 2022: Rubla rusească

1 rublă = 0,0795 Lei (-0.0003 Lei)

O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0795 Lei, alături de variația negativă de -0.0003 Lei.

 

Curs valutarIndicele ROBOR stabilit de BNR pe 2 septembrie 2022

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:

 

  • Indicele ROBOR la o lună: 7.10
  • Indicele ROBOR la trei luni: 7.93
  • Indicele ROBOR la șase luni: 8.11
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 8.25