La ultimul curs actualizat de BNR moneda europeană a fost cotată la 4,9430 lei pentru un euro, cu -0.0008 unități mai puțin, față de ziua precedentă. De cealaltă parte, pe bursele internaționale acțiunile globale scad în pofida datelor economice pozitive din SUA, iar dolarul a resmițit o creștere. Rămâne să așteptăm noul curs valutar BNR pentru 2 iunie 2022 și să vedem cum se vor închide bursele, la finalul acestei zile.
Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în scădere cu puțin peste 1% la finalul zilei de tranzacționare, după ce a fluctuat încă de la deschidere. Autoturismele au adăugat 1,3%, în timp ce utilitățile au scăzut cu 1,27%.
Acțiunile Dr. Martens au urcat cu 20%. Brandul britanic de încălțăminte a proiectat o creștere mai mare a veniturilor anuale. Compania și-a majorat prețurile pentru a compensa inflația în creștere. În același timp a raportat vânzări puternice pentru anul fiscal încheiat la 31 martie.
Acțiunile DWS au scăzut cu 6,2%. Efectul vine după ce directorul său general a demisionat. Demisia a venit ca urmare a acțiunii procurorilor germani au percheziționat sediul central al administratorului german de active. Percheziții au fost și la proprietarul majoritar Deutsche Bank din cauza unor acuzații de „spălare ecologică”.
Indicele european al titlurilor cu valoare adăugată mare a închis luna mai în scădere cu 0,85%, în condițiile în care îngrijorările legate de inflație au reapărut în urma publicării prețurilor de consum în toată zona euro.
Inflația din zona euro a atins un nivel anual de 8,1% în luna mai, depășind așteptările și marcând al șaptelea nivel record consecutiv. Investitorii urmăresc îndeaproape Banca Centrală Europeană pentru a afla indicii privind ritmul și amploarea creșterilor de dobândă necesare pentru a ține în frâu prețurile de consum.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană și rubla rusească în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9411 Lei (Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9411 Lei, alături de o variație negativă de -0.0019 Lei.
1 dolar = 4,6235 Lei (+0.0198 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,6235 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0198 Lei.
1 liră = 5,7991 Lei (-0.0066 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,7991 Lei, alături de variația negativă de -0.0066 Lei.
Banca centrală din Rusia anunță că rubla rusească este moneda cu cea mai bună performanță din lume în acest an. La două luni după ce valoarea rublei a scăzut, pe fondul celor mai rapide și mai dure sancțiuni economice din istoria modernă, moneda rusă a reușit o revenire uimitoare. Din ianuarie, rubla a crescut cu 40% față de dolar.
Rezistența rublei înseamnă că Rusia este parțial izolată de sancțiunile economice dureroase impuse de națiunile occidentale după invazia sa în Ucraina, deși nu se știe cât va dura această protecție.
Un grup de investitori a stabilit miercuri că Rusia a declanșat un eveniment de credit după ce nu a reușit să plătească aproape 1,9 milioane de dolari dobânda la o obligațiune suverană, ceea ce a dus națiunea cu un pas mai aproape de primul său default major al datoriei externe în peste un secol.
Comitetul de determinare a instrumentelor derivate de credit din EMEA (CDDC) a precizat pe site-ul său de internet că a votat pozitiv la o întrebare pentru a determina dacă a avut loc un „eveniment de credit de neplată” în ceea ce privește Rusia.
Obligațiunea internațională pentru 2022 a Rusiei a ajuns la scadență la 4 aprilie, iar plata principalului și a dobânzii datorate la scadență a fost efectuată abia la 2 mai.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0741 Lei (+0.0012 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0741 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0012 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: