La ultima cotație a zilei de 17 martie, euro a mai pierdut 0.0015 unități în fața leului, pe fondul situației de criză economică. Efectul vine și în urma conflictului din Ucraina, având în vedere că moneda europeană a pierdut din putere pe bursele din Europa. Astăzi vom avea un nou curs valutar BNR pentru 18 martie 2002, și rămâne să vedem care va fi situația la final de săptămână. După ora 13:00 vom afla la cât ajunge euro astăzi.
Invazia Rusiei în Ucraina exercită presiuni asupra băncilor centrale de pe flancul estic al Uniunii Europene pentru a susține monedele lor în curs de slăbire, forțând autoritățile cehe și poloneze de stabilire a ratelor de schimb să intervină pe piață, iar pe cele din Ungaria să majoreze prelungit ratele.
Vânzarea de pe piață în urma invaziei rusești din 24 februarie și un șoc iminent al prețurilor la energie în Europa, ca urmare a creșterii prețurilor globale la petrol și gaze, agravează presiunile de bază deja puternice asupra prețurilor din regiune, iar slăbirea bruscă a monedelor ar putea alimenta o inflație suplimentară.
Economiștii spun că, în acest context, băncile centrale din regiune, care au luptat împotriva inflației prin creșteri ale ratelor începând din iunie 2021, nu au acum altă opțiune decât să intervină în funcție de necesități și să înăsprească și mai mult politica, chiar și în condițiile în care perspectivele de creștere se vor deteriora ca urmare a conflictului militar.
„Implicațiile conflictului pentru politica monetară a ECE-4 sunt ferme, în opinia noastră. Criza va avea probabil un efect de atenuare a creșterii.
Combinația dintre prețurile mai mari ale materiilor prime și deprecierea cursului de schimb este semnificativ inflaționistă.”, au declarat economiștii de la Goldman Sachs.
Acest șoc proinflaționist are loc într-un moment în care băncile centrale din ECE-4 au încercat să înăsprească condițiile financiare pentru a ține sub control ratele excepțional de ridicate ale inflației. Deprecierea recentă a cursurilor de schimb din ECE-4 face ca această sarcină să fie mai dificilă.
Goldman Sachs și-a majorat prognoza privind ratele oficiale maxime cu 50 de puncte de bază, până la 5,5% în România. Economiștii spun că majorarea randamentelor swap din România semnalează, de asemenea, intervenția băncii centrale pentru a menține leul stabil.
Banca centrală a refuzat să comenteze, dar are un istoric îndelungat de intervenții valutare pentru a stopa volatilitatea mare a monedei. Rămâne să vedem astăzi la cât va ajunge cotația BNR pentru moneda europeană.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9481 Lei (+0.002 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9481 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.002 Lei.
1 dolar = 4,4840 Lei (+0.003 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,4840 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.003 Lei.
1 liră = 5,8864 Lei (-0.0176 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,8864 Lei, alături de variația negativă de -0.0176 Lei.
Banca centrală din Rusia anunță că rubla rusă s-a prăbușit cu peste 40% după ce a început tranzacționarea luni, ca urmare a sancțiunilor internaționale fără precedent împotriva sistemului financiar al țării din cauza invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.
Rubla s-a prăbușit cu 41,5% la un minim record la deschiderea piețelor, coborând până la 119 pentru un dolar, de la 83,7. A recuperat puțin teren mai târziu, pentru a se situa la 107 pentru un dolar, o scădere de 28%.
Analiștii de la Rabobank din Singapore au declarat că ar putea avea loc o „prăbușire completă a rublei”. Efectul vine ca urmare a înghețării activelor Băncii Centrale a Rusiei.
Banca centrală a Rusiei a mai mult decât dublat ratele dobânzilor, până la 20%, și a interzis străinilor să vândă titluri de valoare locale, în încercarea de a-și proteja moneda și economia.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0437 Lei (+0.001 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0437 Lei, alături de variația pozitivă de +0.001 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: