Prețul petrolului crește vertiginos, mărfurile au atins maxime istorice, iar piețele bursiere sunt în curs de prăbușire. Escaladarea războiului din Ucraina provoacă haos pe piețe, și nu se întrevede niciun sfârșit. Efectele s-au văzut și pe bursa românească, și la cotațiile valutare din ultima lună. Cu toate astea, ieri leul a mai câștigat ceva teren în fața principalelor monede de schimb. Rămâne să așteptăm astăzi noul curs valutar BNR pentru 13 aprilie 2022, și să vedem la cât va ajunge euro astăzi, după ora 13:00.
Amenințarea unei interdicții de import pentru petrolul și gazele rusești a dus la creșterea prețurilor materiilor prime. Țițeiul Brent, care stabilește valoarea de referință pentru aproximativ două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa la 139 de dolari pe baril la scurt timp după deschiderea ședinței de luni, cel mai ridicat nivel din iulie 2008. Prețul cu ridicata al gazului în Europa a urcat, de asemenea, cu 60%, până la 381 de dolari, cu mult peste nivelul record stabilit vineri. Înainte de invazia rusă în Ucraina, prețul era sub 80 de dolari.
Nu doar prețul petrolului și al gazelor a crescut vertiginos. Prețul paladiului a sărit, de asemenea, la un nivel record de 3.440 de dolari pe uncie. Paladiul este necesar pentru fabricarea convertoarelor catalitice, un dispozitiv montat pe sistemele de evacuare a gazelor de eșapament ale automobilelor pentru a elimina emisiile nocive. Rusia reprezintă 38% din producția mondială de paladiu.
Nichelul, de asemenea, a crescut cu peste 30% pe alocuri, până la aproape 38.000 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din 2007 încoace. Aluminiul, o altă resursă cheie pentru industria auto, a crescut pentru prima dată la peste 4.000 de dolari pe tonă. Cuprul a urcat la un nivel record de aproximativ 10.850 de dolari pe tonă.
Creșterea rapidă a prețului materiilor prime și îngrijorările legate de noi escaladări militare provoacă o prăbușire a prețurilor pe bursă. După pierderile mari de pe piețele asiatice, bursele din Europa au deschis cu pierderi semnificative. Indicele german DAX s-a prăbușit cu 5%. Acesta a ajuns la 12.438 de puncte la începutul ședinței de tranzacționare, depășind cu ușurință bariera semnificativă de 13 000 de puncte, înainte de a-și reveni ușor în cursul tranzacțiilor.
La fel a fost și în cazul indicelui STOXX din zona euro, care s-a prăbușit cu 3,7% în primele minute de tranzacționare, urmat de câștiguri modeste. Investitorii fug spre aur. Prețul unciei a urcat la peste 2.000 de dolari pentru prima dată din vara anului 2020. Un euro slab înseamnă că aurul este deja mai scump ca niciodată pentru deținătorii de euro.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9413 Lei (+0.0001 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9413 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0001 Lei.
1 dolar = 4,5622 Lei (+0.0156 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,5622 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0156 Lei.
1 liră = 5,9334 Lei (+0.0208 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,9334 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0208 Lei.
Banca centrală din Rusia anunța pe 31 martie că rubla rusească își revenea după căderea pe care a suferit-o după ce SUA și aliații europeni au luat măsuri pentru a îngropa economia rusă sub mii de noi sancțiuni din cauza invaziei în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a recurs la măsuri financiare extreme pentru a atenua sancțiunile Occidentului și pentru a-și umfla moneda.
În timp ce Occidentul a impus un nivel fără precedent de sancțiuni împotriva economiei rusești, Banca Centrală a Rusiei a majorat ratele dobânzilor până la 20%, iar Kremlinul a impus controale stricte ale capitalului pentru cei care doresc să își schimbe rublele în dolari sau euro.
Este o apărare monetară pe care Putin s-ar putea să nu o poată susține pe măsură ce sancțiunile pe termen lung împovărează economia rusă. Dar revenirea rublei ar putea fi un semn că sancțiunile în forma lor actuală nu funcționează atât de puternic pe cât contau aliații ucraineni când vine vorba de a-l presa pe Putin să-și retragă trupele din Ucraina. De asemenea, ar putea fi un semn că eforturile Rusiei de a-și susține în mod artificial moneda funcționează prin valorificarea sectorului său de petrol și gaze.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0552 Lei (+0.0008 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0552 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0008 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: