11 oct. 2020 | 10:59

Curiozități despre Islanda. Țara în care oamenii citesc necontenit și în care poliția nu prea are cazuri

Diverse
Curiozități despre Islanda. Țara în care oamenii citesc necontenit și în care poliția nu prea are cazuri
curiozitati depsre islanda

Islanda se află între Oceanul Arctic și Atlanticul de Nord, fiind o țară insulară nordică. Numărul de locuitori este foarte mic, aproximativ 350.00 pe o suprafață de 103.000 km pătrați. Dacă e să comparăm aceste numere cu alte țări din Europa, Islanda este cea mai rarefiată din punct de vedere al populației.

Capitala este Reykjavik, fiind și cel mai mare oraș din țară, deținând două treimi din populație. Islanda este o insulă ce are izvoare geotermale și vulcani activi. Are un relief ce conține câmpii nisipoase cu lavă, ghețari și munți. Datorită numărului mari de ghețari, multe râuri glaciare curg prin câmpia litorală către mare.

curiozităti despre islanda

curiozităti despre islanda

Limba oficială, vorbită și scrisă, este islandeza. Aceasta este o limbă nord-germanică ce provine din nordica veche. Pe lângă limba oficială, foarte mulți locuitori înțeleg și vorbesc engleza. Daneza este și ea o limbă înțeleasă și vorbită în Islanda. Limbi mai puțin vorbit sunt germana, suedeza și norvegiana.

Curiozități despre Islanda pe care sigur nu le cunoști

Rata de alfabetizare este de 100%

Dacă viața te poartă cumva în Islanda și ajungi să te cerți cu un locuitor, oricât de mult te-ar enerva, nu poți să îl numești analfabet. Sistemul de educație este foarte bine pus la punct iar majoritatea islandezilor sunt foarte buni scriitori. De cele mai multe ori, cartea nu poate lipsi ca și cadou de Crăciun într-un cămin din Islanda. De asemenea, capitala Reykjavik a fost numită „Orașul Literaturii” în 2011 de către UNESCO.

Nu există țânțari

Poate suna ciudat, dar în Islanda nu există țânțari. Poți călători chiar și în perioada verii, atunci când sunt cei mai mulți țânțari, aici nu vei întâmpina această problemă. Poți merge noaptea la munte fără grija țânțarilor sau să stai sub un bec fără griji, nici un țânțar nu se va apropia de tine. Acest lucru se datorează datorită climei existentă în Islanda. Este într-o permanentă și continuă schimbare, iar acest lucru nu este prielnic pentru țânțari.

Meniurile conține alimente destul de greu de digerat

Poate că ești obișnuit cu unele mâncăruri care nu sunt tocmai plăcute stomacului, dar sigur nu te poți compara cu un islandez. Ei mănâncă totul foarte afumat. De exemplu, există o anumită specie de păsări polare ce le consumă. Dar nu fierte, ci afumate. De asemenea, ei sunt consumatori și de rechini. Felul în care îl prepară este și el diferit, îi țin la fermentare timp de 4 luni și îi servesc sub formă de cuburi.

Mâncăruri fast-food

Dacă ești un fan înrăit al mâncării fast-food, atunci Islanda nu ar trebui să fie pe lista ta de vizitat. Nu vei găsi nici un McDonald’s sau alte restaurante de acest gen. Ultimul fast-food a fost închis în 2009. Cu toate acestea, islandezii se dau în vânt după sucuri, băuturi carbogazoase de tot felul.

Islanda și pădurile

curiozitati despre islanda

Curiozitati despre islanda

Copacii sunt o specie pe cale de dispariție în Islanda. Cu toate acestea, nu trebuie sa ai motive să te întristezi, relieful fiind unul foarte spectaculos. Vei da mereu de ghețari, munți, vulcani activi și lagune glaciare. Islandezii au o vorbă veche din umorul folcloric ce spune că, dacă te rătăcești într-o pădure din Islanda, trebuie doar să te ridici în picioare.

Singura țară din Europa care NU are armată

Islanda este o țară foarte sigură. Are una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității din lume. De-a lungul istoriei sale, poliția islandeză a făcut numai o singură dată uz de arme de foc. Poliția a fost obligată în decembrie 2013 să împuște un bărbat bolnav psihic. Acesta trăgea de la fereastra apartamentului său.

Islanda mai este renumită în istorie pentru faptul că nici nu are armată. În cel de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de forțele britanice pentru a preveni cucerirea ei de către Germania.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro