Singura țară din Europa care NU are armată. Aici poliția nu are arme și nimeni nu își încuie mașinile

Singura țară din Europa care NU are armată. Aici poliția nu are arme și nimeni nu își încuie mașinile
Singura țară din Europa care NU are armată. Aici poliția nu are arme și nimeni nu își încuie mașinile

Islanda, căci despre ea este vorba, este o țară cu o populație de 320.000 de locuitori. Țara are o rată scăzută a infracționalității, motiv pentru care violența este foarte rară. De asemenea, ofițerii obișnuiți nu poartă arme de foc.

Singura țară din Europa care NU are armată

Islanda este deci o țară foarte sigură, având una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității din lume. De-a lungul istoriei sale, poliția islandeză a făcut numai o singură dată uz de arme de foc. Poliția a fost obligată în luna decembrie a anului 2013 să împuște un bărbat bolnav psihic care trăgea de la fereastra apartamentului lui.

De asemenea, Islanda mai este renumită în istorie pentru faptul că nici nu are armată. În cel de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de forțele britanice pentru a preveni cucerirea ei de către Germania.

Islanda are o unitate de menținere a păcii formată din doar 30 de persoane, condusă de Ministerul Islandez de Relații Externe. Această unitate de menținere a păcii este desemnată îndeosebi pentru operațiuni de păstrare a păcii și a fost fondată în anii 1990 pentru a îmbunătăți statutul Islandei în cadrul NATO, întrucât suferea de lipsa unor forțe armate, suficiente încât să suporte operațiunile pacifiste ale NATO.

Islanda, singura tara din UE fara armata
Islanda, singura tara din UE fara armata

Oamenii se cunosc între ei și își lasă ușile caselor deschise

Astfel că din moment ce nu are o armată propriu-zisă, despre Islanda se spune că nu are armată. De altfel, cea mai mare componentă militară este paza de coastă ( Territorial Water Guard), care este similară, ca și structură și mod de apărare, cu forțele marine ale multor țări.

Aceasta include bărci de patrulare armate, nave de patrulare aproape de țărm, o navă științifică, dar și o secțiune de aeronautică care operează cu aeronave cu aripa fixă și cu un elicopter. De menționat este că navele acestei forțe au intrat în luptă cu vasele de război ale Marinei Regale în timpul Războiaelor Codului din anii 1950 și 1970.

Alte mențiuni ar fi că oamenii se cunosc între ei. Drept urmare, ușile locuințelor lor nu se încuie, iar mașinile sunt lăsate în parcare cu cheile în contact. De altfel, folosirea cheilor este considerat un gest de grosolănie. Plățile se fac numai cu cardurile în toată țara și nici măcar vânzătorii de ziar nu acceptă să fie plata făcută în numerar.

Islanda este o țară insulară nordică situată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Capitala, dar și cel mai mare oraș al țării este Reykjavík.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI