Inima mai este numită și cordonul reprezentativ al aparatului cardiovascular. Este situată în cutia toracică, mediastin, ceea ce reprezintă spațiul dintre plămâni. Inima are un rol vital în circulația sângelui și menținerea vieții. Ea nu este situată fix în spațiul dintre plămâni. O treime din ea este poziționată la dreapta de linia mediană, iar două treimi sunt în stânga liniei mediene. Inima omului este oarecum asemănătoare ca și anima tuturor mamiferelor. Ea are patru camere: atriu drept și stâng și ventricul drept și stâng.
Inima are forma unei piramide triunghiulare. Vârful este orientat spre spațiul intercostal. De cele mai multe ori, dimensiunea inimii depinde de fiecare persoană în parte. Ea este aproximativ egală cu pumnul individului. Este compusă din:
Baza este puțin diferită. Are o poziție în sus, înapoi și spre dreapta. La nivelul ei se poate identifica șanțul interatrial. Acest șanț împarte inima în două porțiuni, acestea fiind:
Inima omului are aproximativ 15 cm, un diametru de 11 – 12 cm și poate cântări până la 300 de grame. O frecvență cardiacă normală este de 60 – 80 bătăi pe minut.
Inima femeilor are în jur de 78 bătăi pe minut, în timp ce inima bărbaților are în jur de 70 de bătăi pe minut.
De exemplu, dacă asculți o melodie relaxantă, pulsul este încetinit, iar una mai energică îl mărește.
Există studii care au constatat că cei care sunt îndrăgostiți se pot uita unul în ochii celuilalt timp de 3 minute, astfel sincronizându-și bătăile inimii.
Inima este mușchiul care este cel mai solicitat. De ce? Pentru că ea lucrează mereu, chiar și atunci când dormi.
Este poate unul dintre cele mai emoționante momente pentru părinți. Nu sunt destul de puternice pentru a fi auzite, ci doar văzute cu ajutorul unui ecograf.
Cercetările arată că în ziua de luni se constată cele mai multe infarcturi.
Dacă inima mai are oxigen, aceasta mai continuă să bată până rămâne fără el.
Într-o zi, inima poate ajunge până la 100.000 de bătăi, pompând sânge prin 96.000 de vase de sânge.
Atunci când râzi și ești fericit, este îmbunătățită circulația sângelui. De asemenea, râsul este foarte benefic pentru sănătatea inimii.
Cu toate că nu are legătură cu inima umană, este o informație interesantă. Tu știai că inima balenei albastre are aproximativ 700 de kilograme?