Parlamentarii au adoptat luna trecută un proiect de lege prin care urma să se stabilească o modalitate efectivă de calculare a salariului minim, prin raportare la coșul minim de consum. Dar proiectul nu a putit să treacă în fazele următoare, din cauză că a fost sesizată Curtea Constituțională (CCR) cu o obiecție de neconstituționalitate.
În data de 14 iulie, Curtea de contencios a decis că propunerea legislativă este în conformitate cu legea fundamentală. Proiectul urmează astfel să fie promulgat, iar în viitor, salariul minim va fi stabilit în funcție de coșul minim de consum, acum că există și elemente concrete de calculare a valorii acestuia, scrie avocatnet.ro.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, nr 217/2000 în ce privește aprobarea coșului minim de consum lunar a fost aprobat luna trecută, dar CCR s-a pronunțat astăzi, favorabil, asupra constituționalității propunerii, Astfel, este doar o chestiune de timp până ce Klaus Iohannis va promulga legea care a trecut de parlamentari și să apară în Monitorul Ofcial, producând efecte din acel moment.
Coșul minim de consum nu reprezintă ceva nou, ci noutatea constă în faptul că, acum, există și o instituție care va calcula anual valoarea acestui coș minim (INS) și există o anexă ce stabilește și metodologia de calcul a coșului.
Forma actuală a OUG 217/2000 nu prevede nici cine calculează valoarea minimă a coșului. Astfel cum reiese și din expunerea de motive atașată proiectului ce a trecut de Parlament, INS era competent să revizuiască, trimestrial, valoarea coșului, dar asta se întâmplase doar până în anul 2014.
Astfel, în anexa atașată ordonanței, valorile nu sunt actualizate, fiind blocate la prețurile aferente lunii octombrie 2000. Cu toate că, într-adevăr, OUG nr. 217/2000 stabilește în forma actuală, că se ține cont de coșul minim la stabilirea salariului minim, în practică însă, asta nu se întâmplă.
Actuala metodologie stabilește și o listă cu produsele/serviciile de bază necesare unei familii și prevede ce cantitate este necesară, fără a menționa și un preț. Proiectul nu conține doar acele produse/servicii strict necesare supraviețuirii, ci ia în considerare inclusiv nevoia de educație continuă a unui adult sau nevoia de vacanțe.
La stabilirea valorii minime a coșului se va ține cont de o familie formată din doi adulți salariați, cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, dar și din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, respectiv 8 și 10 ani.
De menționat este că modificările acestea se vor aplica abia după ce Klaus Iohannis promulgă proiectul de lege și legea apare în Monitorul Oficial.