Cum va arăta școala din 8 februarie 2021. Măsurile anunțate pentru elevi

Cum va arăta școala din 8 februarie 2021. Măsurile anunțate pentru elevi
Școala din 8 februarie 2021. Măsurile anunțate de MEN pentru elevi

Redeschiderea școlilor în data de 8 februarie a fost decisă marți, într-o ședință la Palatul Cotroceni. Marele moment ar urma să se desfășoare în funcție de mai multe scenarii pe baza datelor epidemiologice. Președintele Klaus Iohannis a anunțat cum va arăta punerea în scenă. Distanța fizică și masca de protecție vor fi obligatorii în continuare. Ghidul de reguli propuse de autorități.

DOCUMENT în lucru despre școala altfel. Măsurile anunțate pentru revenirea elevilor în bănci din 8 februarie

Conform unui proiect de ordin comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, școlile vor trebui să asigure o distanțare fizică de un metru între elevi, să asigure un program care să prevină formarea aglomerațiilor, iar masca să fie obligatorie pentru elevi și profesori. Organizarea circuitelor în interiorul unității de învățământ va trebui făcută prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure trasee prestabilite de intrare, de deplasare în interiorul instituției și de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanțe corespunzătoare.

Totodată, deplasarea învățăceilor trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Proiectul mai prevede că este interzis schimbul de obiecte personale și că va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute și la finalul zilei. De asemenea, autoritățile recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi.

Școala online pentru cei vulnerabili

  • elevii cu vulnerabilități medicale;
  • elevii cu simptome, inclusiv cele minore;
  • elevii cu aparținători vulnerabili (părinți sau bunici bolnavi);
  • cadre didactice cu boli cronice cu certificat medical medicina muncii;
  • cadre didactice cu simptome.

Atunci când profesorul rămâne acasă, programul pentru cursuri online va trebui adaptat de fiecare școală așa încât toți elevii să aibă parte de acele ore într-o singură zi. De exemplu, dacă într-o unitate de învățământ profesorii vor alege să predea online, întreaga clasă, o dată pe săptămână, va rămâne acasă pentru a participa online la materiile ținute de dascăli. În schimb, în cazul în care cadrul didactic rămâne acasă pentru că este bolnav, toată clasa va participa online permanent.

Orele online au făcut prăpăd 

Deși școlile se redeschid pe 8 februarie, elevul român se reîntoarce având lipsuri mari. Ministerul Educației nu s-a ocupat cum trebuie de organizarea orelor remediale, a susținut Antonia Pup, fostă președintă a Consiliului Național al Elevilor, actual coordonator advocacy Societatea Academică din România, în cadrul emisiunii ”Ochii pe Mine”.

„Vă garantez că dacă luni s-ar da un test național la orice disciplină care să evalueze real competențele achiziționate de elevi în timpul pandemiei, cred că 70% sau 80% dintre aceștia ar pica”, e de părere Pup.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI