Cine face școala online și după redeschidere. Ce excepții există de pe 8 februarie

Cine face școala online și după redeschidere. Ce excepții există de pe 8 februarie
Cine face școala online și după redeschidere. Ce excepții există de pe 8 februarie

Ministerul Educației a anunțat că școlile se vor redeschide, însă există cinci situații care fac excepție de la această regulă. Cei care se încadrează aici vor continua școala online.

Cine va continua școala online

Responsabilii din Educație au anunțat că pe data de 8 februarie școlile își vor redeschide portile, însă nu pentru toată lumea. Există cinci excepții de la această regulă. Primul care anunța redeschiderea școlilor a fost chiar președintele Klaus Iohannis. După ce anunțul a fost făcut, reprezentanții din Educație au venit și cu precizările. Aceștia au anunțat că școala nu se va deschide pentru toată lumea, ci există cinci excepții. Cei care se încadrează aici vor continua să facă școală online.

  1.  Elevii au contraindicații medicale pentru prezența fizică/au vulnerabilități și prezintă certificat medical;
  2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare;
  3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea fermă a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă;
  4. Profesorii prezintă vulnerabilități cronice, certificate de medic de medicina muncii;
  5. Profesorii prezintă simptome specifice.

Elevii ar putea reveni la clase

Președintele Klaus Iohannis a convocat marți, 2 februarie, o ședință la Palatul Cotroceni pentru a se decide dacă școlile se redeschid odată cu începerea celui de al doilea semestru, pe data de 8 februarie.

La şedinţă au fost prezenți premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, dar şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), şi Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

“Vom avea mâine toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia. Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a transmis premierul Cîţu cu o zi înainte de ședință.

După ședița care a avut loc marți, președintele României a anunțat redeschiderea școlilor. Șeful statului a făcut si precizările necesare în acest context.

“Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români: ce se va întâmpla cu școlile din România de săptămâna viitoare, când începe semestrul II. În localitățile din scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală.

În scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele 1-4 merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a 8-a, iar din liceu tinerii din clasa a 12-a.

În localitățile incluse în scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4, restul făcând școală online.

În localitățile care întră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat, cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire într-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lcururi vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Sănătății. El va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”, a declarat, marţi, Klaus Iohannis.