27 feb. 2020 | 19:05

Cum va arăta guvernul PNL condus de Florin Cîțu. Ce miniștri rămân și care sunt numele noi

Politică
Cum va arăta guvernul PNL condus de Florin Cîțu. Ce miniștri rămân și care sunt numele noi
Cum va arăta guvernul PNL condus de Florin Cîțu. Ce miniștri rămân și care sunt numele noi

Încă în plină criză politică și după ce PSD a avut câștig de cauză la CCR cu privire la desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban ca premier, Klaus Iohannis a făcut mutarea către fostul Ministru al Finanțelor, Florin Cîțu desemnându-l ca premier. Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îl desemnează pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier, la numai câteva minute după anunţul făcut, miercuri seara, la Cotroceni.

Cum va arăta guvernul PNL condus de Florin Cîțu

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, decretul prin care îl desemnează pe domnul Vasile-Florin Cîţu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială. Șeful statului a anunţat că îl desemnează pe ministrul Finanţelor Florin Cîţu pentru funcţia de premier. Anunțul a fost făcut după patru ore în care Klaus Iohannis s-a consultat cu partidele politice.

Desemnarea lui Florin Cîțu ca premier de către președintele Klaus Iohannis are ca obiectiv deblocarea situației politice create de PSD, a spus, miercuri seară, Ludovic Orban, președintele PNL, într-o conferință de presă organizată împreună cu Florin Cîțu. El a mai spus că propunerea președintelui coincide cu aceea a Partidului Național Liberal.

„Salut decizia președintelui Klaus Iohannis de desemnare pentru funcția de premier a colegului meu Florin Cîțu. Este o decizie care are ca obiectiv deblocarea situației create de PSD și prelungirile sale instituționale. Decizia președintelui este conformă cu aceea a PNL. Atât eu, cât și colegii mei, vom susține această propunere. Voi fi alături de Florin Cîțu în stabilirea listei guvernului și a programului de guvernare. Atât eu, ca președinte PNL, cât și colegii mei, vom fi implicați în toate discuțiile pe care le vom declanșa pentru încercarea de a obține o majoritate parlamentară”, a mai declarat Orban.

Florin Cîțu a spus că numirea sa este o garanție a continuității PNL la guvernare, precizând că va trimite în scurt timp Parlamentului programul de guvernare şi lista cu miniştri.

„Este o propunere care mă onorează şi mă încarcă cu responsabilitate. Voi avea discuţii cu partenerii parlamentari pentru constituirea unei majorităţi. Împreună cu Ludovic Orban voi agrea un calendar al negocierilor. Desemnarea mea este o garanţie a continuităţii în guvernare a PNL, dar şi a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României”, a spus Florin Cîţu.

Ce miniștri rămân și care sunt numele noi

Cum va arăta guvernul PNL condus de Florin Cîțu. Ce miniștri rămân și care sunt numele noi

Cum va arăta guvernul PNL condus de Florin Cîțu. Ce miniștri rămân și care sunt numele noi

Conform unor surse, Guvernul pe care premierul desemnat, Florin Cîțu, îl va propune parlamentului are câteva nume noi, dar va menține și membrii din cele două Guverne Orban, după cum urmează.

    • Ministerul Dezvoltării: aici este prima modificare pe care Cîțu a făcut-o, în persoana fostului Vicepremier, Raluca Turcan, sau, se mai vehiculează numele lui Florin Roman, lider al deputaţilor PNL.
    • Ministerul de Finanţe: având în vedere că locul a rămas vacant prin numirea lui Cîțu ca premier, iberalii ar urma să-l pună pe deputatul Lucian Heiuş, acesta fiind, în trecut, director al ANAF Hunedoara aproape nouă ani, în perioada 2005-2016, înainte de a fi ales deputat.
    • Viceprim-ministru: ? ceea ce se știe clar, în legătură cu această funcție, este că Ludovic Orban nu vrea să revină la guvernare.
    • Ministrul Educației și Cercetării: Monica Anisie
    • Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri:  Virgil Popescu
    • Ministrul Afacerilor Externe Bogdan: Aurescu (Independent)
    • Ministrul Apărării: Nicolae Ciucă (Independent)
    • Ministrul Muncii și Protecției Sociale: Violeta Alexandru
    • Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Costel Alexe
    • Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor: Lucian Bode
    • Ministrul Justiției: Cătălin Predoiu
    • Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Adrian Oros
    • Ministrul Sănătății: Victor Costache
    • Ministrul Afacerilor: Interne Marcel Vela
    • Ministrul Fondurilor Europene: Ioan-Marcel Boloș
    • Ministrul Culturii: Bogdan Gheorghiu
    • Ministrul Tineretului și Sportului: Ionuț Stroe

 

După cum se vede în lista de mai sus, cu cele 3 modificări, dacă luăm în calcul și funcția de Vicepremier, în rest membrii sunt aceeași ca și în vechiul Guvern. Acum rămâne de văzut dacă se va modifica structura noului guvern, având în vedere că, atât UDMR, PMP, cât și USR sunt interesați să intre la gurvernare, cu amendamentul că cei din urmă, USR vor să negocieze de pe poziție politică avansată.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a spus, miercuri seara, că o decizie privind votarea guvernului Cîțu va fi luată în urma unor discuții în partid, dar că regretă că președintele nu l-a desemnat premier pe Cristian Diaconescu. Potrivit președintelui PMP, o decizie privind susținerea Guvernului condus de Florin Cîțu va fi luată în urma unor discuții în partid. El a precizat că propunerea partidului pe care îl conduce la funcția de premier, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, îndeplinea toate condiţiile pentru a întruni o majoritate parlamentară.

”Mi-aş dori să aibă capacitatea de a întruni o majoritate pentru a primi un vot de învestire. Vor exista discuţii. Vom vedea dacă votăm. Cred că propunerea pe care am făcut-o noi întrunea toate datele pentru a crea o majoritate care să voteze un guvern. Domnul ministru Diaconescu cred că era o soluţie care întrunea toate datele. Cred că în momentul de faţă adâncirea crizei poate reprezenta un risc foarte mare pentru ţară. Regretăm că preşedintele nu l-a desemnat pe Cristian Diaconescu”, a spus Tomac.

Senatorul PSD Lucian Romașcanu a spus, joi, că social democrații sunt deschiși oricărei soluții care poate pune capăt crizei politice și că este posibil ca premierul desemnat Florin Cîțu să coalizeze o majoritate în Parlament, așa încât guvernul pe care îl formează să fie învestit. El a mai declarat că prioritatea PSD este un guvern stabil, care să poată lupta cu situația de criză din România și potrivit domniei sale, participarea PSD la votul de învestitură al guvernului Cîțu depinde de lista de miniștri și programul de guvernare pe care îl va prezenta acesta. El a mai declarat că, deocamdată, PSD nu are motive pentru a contesta la Curtea Constituțională desemnarea ca premier a lui Florin Cîțu.

„PSD va fi deschis oricărei soluții care pune capăt crizei pornite de PNL, în contextul în care avem și această criză sanitară. Nu înseamnă că luăm în calcul votatea unui guvern propus de Florin Cîțu dar, așa cum au făcut în noiembrie, mă gândesc că (liberalii n.r.) pot să coalizeze o majoritate în Parlament, în proporție de 100% fără PSD. Luptele politice nu își au rostul. Toată lumea, inclusiv președintele Iohannis trebuie să înțeleagă asta. Pentru binele românilor, sper că propunerea făcută de președinte este una care să fie acceptată de CCR în vederea constituirii unei majorități. Vom depune toate diligențele pentru a avea un guvern stabil. Dacă Florin Cîțu vine cu o listă rezonabilă de miniștri și cu un program care să poată pune România pe linie după un moment de criză, nu văd un motiv pentru care să contestăm la CCR”, a spus Romașcanu.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Metoda prin care îți poți cumpăra un apartament în 16 ani, în loc de 41 de ani: „Putem câștiga timp”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Noi informații despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Mesajul îndrăgitului actor
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
Schimbare radicală la cardul de sănătate. Anunţul Ministrului Digitalizării
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
SCHIMBAREE pentru toți românii care primesc VOUCHERE
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro