27 iun. 2020 | 12:17

Cum te poți debranșa pentru a-ți monta o centrală termică la bloc. Cât de grea este procedura

News
Cum te poți debranșa pentru a-ți monta o centrală termică la bloc. Cât de grea este procedura
Iată cum te poți debranșa pentru a-ți monta o centrală termică la bloc

Te-ai săturat să tremuri de frig în propria casă, chiar și în anul 2020, iar duș cu apă caldă să faci doar când ai noroc? Ei bine, soluția este debranșarea locuinței tale de la regia de termoficare și trecerea la încălzirea cu o centrală termică de apartament.

Iată cum te poți debranșa pentru a-ți monta o centrală termică la bloc

Cu toții am văzut cât este de învechit sistemul de termoficare din România mai ales cel din București, după ce la RADET s-a organizat o conferință de presă în care au fost aduse țevi scoase recent din pământ care erau ruginite, sparte și găurite. Chiar primarul General, gabriela Firea, s-a filmat în biroul său din Primăria Capitalei, iar în imaginea apărea și un calorifer electric, semn că și la Primărie este iarna frig.

Ei bine, soluția la aceste probleme o reprezintă debranșarea și trecerea la o centrală de apartament pe gaz. Procsul este unul destul de greoi, dar merită toți banii și tot efortul, deoarec vei avea căldură și apă caldă când dorești și câtă dorești.

Debranșarea se face după oprirea furnizării agentului termic

Trebuie menționat faptul că momentul oportun pentru începerea demersului este perioada caldă, când se întrerupe furnizarea căldurii, deoarece birocrația poate prelungi procesul câteva săptămâni bune.

Procesul de debranșare diferă de la zonă la zonă și ține foarte mult de procedurile companiei care asigură agent termic în regim centralizat locuinței tale. De aceea cel mai bine e să începi cu o căutare pe site-ul companiei care asigură termoficare în orașul tău, unde vei găsi toate detaliile.

Iată cum te poți debranșa pentru a-ți monta o centrală termică la bloc

Iată cum te poți debranșa pentru a-ți monta o centrală termică la bloc

Iată care este procedura de debranșare în Capitală:

  1. Debranșarea nu se poate face în timpul sezonului rece când este furnizat agent termic, iar în cazul RADET București documentația trebuie înregistrată în intervalul 15 aprilie-15 august.
  2. Inițial trebuie completată o Adresă de intenție de debranșare totală, care poate fi trimisă fizic la Registratura RADET sau via e-mail la adresa relatii@radet.ro.
  3. Apoi trebuie întocmit un dosar care trebuie depus la Direcția Tehnică – Serviciul Tehnic și Avize, dosar compus din următoarele documente:
  • Cerere de debranșare totală;
  • Acord Asociație de Proprietari – trebuie obținut acordul în scris al Asociației de Proprietari, privind debranșare imobilului;
  • Acord vecini – pe lângă documentul de mai sus, trebuie obținut acordul vecinilor poziționați pe orizontală și pe verticală față de apartamentul tău. Adică vecinii din stânga, dreapta, sus și jos. Vei observa că acest document subliniază posibilele dezavantaje pentru vecini ale debranșării tale și racordării la o centrală termică. De aceea e important să porți o discuție deschisă cu vecinii tăi în care să le detaliezi avantajele omise din document.
  • Copie act de identitate proprietar(i);
  • Copie act de proprietate a locuinței unde se solicită debranșarea;
  • Acordul de acces la sistemul de distribuție de gaze; atenție, aici intră și demersul despăgubirii celorlalți locatari deja debranșați (dacă nu s-a contribuit în momentul în care a fost trasă conducta nouă de gaz pentru centrale). Dacă aceasta nu ajunge până la etajul unde se instalează centrala, atunci trebuie realizate demersurile de continuare a proiectului.
  • Proiect tehnic de debranșare de la rețeaua de termoficare, întocmit de un proiectant specializat și atestat MLPTL (Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței), IS (instalație sanitară) și IT (instalația termică). Proiectul trebuie să curprindă un raport de expertiză tehnică, un referat al calității proiectelor, un memoriu tehnic care descrie situația actuală a instalației și soluția proiectată pentru echilibrarea coloanelor, și un breviar de calcul, toate semnate și ștampilate de persoana care verifică proiectul. Nicio grijă, experții în domeniu știu deja tot ce trebuie să pregătească, așa că nu e necesar să te obosești încercând să descifrezi toți termenii.
  • Copie C.U.I. pentru S.R.L. sau P.F.A. al executantului de proiect;

Referatul tehnic trebuie aprobat de Asociația de Proprietari

Aceste acte compun dosarul care trebuie dus la RADET pentru a se face verificarea documentației și pentru a fi întocmit un Referat Tehnic de Specialitate (costurile acestora pot fi consultate aici). Factura și copia chitanței pentru verificare și referat trebuie anexate ulterior dosarului de debranșare.

4. După depunerea acestui dosar, RADET va elibera un aviz de principiu în care vor fi comunicate condițiile legale care trebuie îndeplinite pentru a efectua debranșarea.

5.  Referatul tehnic trebuie aprobat de Asociația de Proprietari și prezentat încă o dată la Secția de Termoficare, unde vei primi un deviz de plată pentru lucrările de debranșare.

6. Odată plătit, trebuie depusă dovada achitării devizului la RADET, urmând ca aceștia să te anunțe când se va efectua debranșarea.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Cum l-a umilit Mihai Bendeac pe Gabriel Cotabiță. L-au ajuns regretele
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro