Care sunt costurile reale pentru o centrală de gaz. Calculul care te ajută să afli cât consumi cu adevărat

Care sunt costurile reale pentru o centrală de gaz. Calculul care te ajută să afli cât consumi cu adevărat

Din ce în ce mai multă lume optează pentru sistemul independent de încălzire, aici fiind vorba de centrale termice pe gaz. Conform unor statistici aproximativ 214.313 familii au ales în ultimii 5 ani să se deconecteze de la CET-uri.

Care sunt costurile reale pentru o centrală de gaz

Alegerea unei centrale termice pe gaz poate fi foarte inspirată în special datorită preţului acceptabil al gazului şi a faptului că aceasta utilizează nu doar energia eliberată la ardere. Utilizează şi căldura suplimentară obţinută prin condensarea vaporilor de apă conţinuţi de gazele arse. În acest mod reducându-se astfel consumul de energie.

Centralele termice în condensare, de exemplu, conform noilor norme ErP nu pot avea o clasă de eficienta mai mare de clasa A, similară cu cea de la electrocasnice. Acestea rămân o soluţie foarte confortabilă şi economică cu o eficienţă de aproape 99%.

Calculul care te ajută să afli cât consumi cu adevărat

Randamentul centralelor termice în condensare se calculează în mai multe feluri.

  • Randamentul centralei termice în condensare este calculat că şi putere calorifică netă şi reprezintă cantitatea totală de căldură sensibilă (perceptibilă) eliberată în timpul combustiei de un metru cub de gaze. Un metru cub de gaze are o cantitate de energie calorifică netă de aproximativ 10 kWh/mc. Randamentul centralei calculat după puterea calorifică netă nu poate fi mai mare de 99,99 %.
  • La calculul puterii calorifice totale se ia in considerare si caldura latenta a vaporilor de apa din gazele de ardere. Un metru cub de gaze contine 1,7 litri de apa, iar 1 litru de apa condensata contine o cantitate de caldura latenta de aproximativ 0,6 kWh rezulta ca pentru un metru cub de gaz avem 1,7 litri  x 0,6 kWh = 1 kWh caldura latenta care se adauga la cei 10 kWh/mc, astfel randamentul calculat pe baza acestei metode este supraunitar si poate ajunge pana la 110 %.

Dacă la începutul anului 2012 mai erau branşate circa 1,5 milioane de apartamente, la finele anului 2016 peste. 1,2 milioane de locuinţe din România mai erau racordate la sistemul centralizat de încălzire.

“Conform datelor publicate de ANRSC, din 2012 şi până în prezent, aproximativ un sfert de milion de abonaţi au renunţat la încălzirea centralizată în favoarea instalării unui sistem propriu. Astfel, în 5 ani, 214.313 familii au ales, în toată ţara, debranşarea şi folosirea unui sistem alternativ de încălzire”, a explicat Cătălin Draguleanu, directorul general al Ariston Thermo.

Prețurile la centralele termice pe gaz variază între 1.950 RON și aproximativ 14.000 de lei, în funcție de dotările produsului dar și în funcție de necesitățile unui potențial cumpărător.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI