Orice fumător știe că țigara e boală curată și, cu toate acestea, prea puțini ar renunțat la tutun la schimb cu banii și nici sub amenințarea bolilor. Totuși, există câțiva care au în plan să facă acest mare pas și caută ori programe care să-i ajute, tincturi, picături sau sfaturi.
Imediat după fumat, apare așa-zisul sevraj nicotic, care include o serie de simptome de ordin fizic și psihic. În principal, ele sunt puse pe seama scăderii nivelului de nicotină din sânge. Așa apar durerile de cap, creșterea poftei de mâncare, tremur, transpirații, anxietate sau furie.
„Multe persoane consideră un astfel de insucces ca semn că ar fi >. De fapt, undeva, în interiorul lor, au nişte motive serioase pentru care încă fumează, iar acele nevoi inconştiente (pe care ei le percep ca fiind beneficiile secundare ale fumatului) sunt încă suficient de puternice, chiar mai puternice decât dorinţa lor de a renunţa la fumat.
Este important ca fumatul să fie înlocuit cu alte comportamente, mai sănătoase, care vor satisface toate acele beneficii secundare. Cu alte cuvinte, insuccesul este legat mai degrabă de o mobilizare ineficient canalizată, decât de slăbiciune. Simpla dorinţă de a renunţa la fumat e o dovadă de putere interioară!”, a explicat un psiholog.