Punem pariu că ai auzit, de foarte multe ori, că fumatul îți pune în pericol sănătatea și este un obicei nociv de care trebuie neapărat să scapi. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău dacă nu te lași de fumat până la 35 de ani. Atenție mare! Specialiștii explică tot procesul.
Știai că dacă nu renunți la fumat până la 35 de ani, apoi îți va fi mult mai greu să te lași de acest obicei? Studiile cercetătorilor arată că tinerii se apucă de fumat din motive impulsive, din dorința de a experimenta sau pur și simplu reprezintă un pretext social.
„Datele indică faptul că pentru unii tineri adulți fumatul este impulsiv. Asta înseamnă că tinerii de 18 ani acționează fără prea multă gândire și favorizează recompense imediate față de consecințele negative pe termen lung. S-ar putea să spună <<știu că fumatul este rău pentru mine, dar o voi face oricum>>. Cu toate acestea, găsim că persoanele care prezintă cele mai multe scăderi ale impulsivității sunt, de asemenea, mai renunțate la fumat. Dacă putem viza eforturile de combatere a fumatului către această impulsivitate, aceasta îi poate ajuta pe tineri să nu mai fumeze. ”, a declarat Andrew Littlefield, doctorand în cadrul Departamentului de Științe Psihologice din Colegiul de Arte și Științe al Universității din Misouri, SUA pentru MU News Bureau.
În studiu, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au comparat persoanele, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au fumat cu cei care au renunțat la fumat. Au descoperit că fumătorii fuseseră, în tinerețe, persoane impulsive și nevrotice, mai exact tineri rebeli, anxioși, care aveau tendința de a acționa din instinct, fără a se gândi prea mult la consecințele faptelor sale.
Littlefield a descoperit că cei cu niveluri mai ridicate de impulsivitate și nevrotism au fost mai predispuși să se angajeze în comportamente dăunătoare, cum ar fi fumatul. Cu toate acestea, specialistul a constatat, de asemenea, că cei care au renunțat la fumat au avut cele mai mari scăderi ale impulsivității și nevrotismului cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.
„Fumatorii la varsta de 18 ani au avut rate de impulsivitate mai mari decat nefumatorii la varsta de 18 ani, iar cei care au renuntat au avut tendinta de a afisa cele mai accentuate scaderi ale impulsivitatii intre 18 si 25 de ani, a spus Littlefield. Cu toate acestea, pe masura ce o persoana imbatraneste si continua sa fumeze, fumatul devine parte dintr-un tipar de comportament regulat si mai putin impulsiv. Motivele pentru fumat mai târziu în viață – obiceiul, pofta, pierderea controlului și toleranței – sunt elemente cheie ale dependenței de fumat și par a fi mai independente de trăsăturile de personalitate.”, a completat specialistul pentru sursa citată.
În ciuda dovezilor din acest studiu, potrivit lui Littlefield, consumul de substanțe este încă o relație complexă de factori genetici și de mediu. Studiul „Dezistența la fumat și schimbarea personalității în perioada emergentă și a vârstei tinere” a fost acceptat de revista Nicotine and Tobacco Research. Studiul a fost co-autor de Kenneth J. Sher, profesor la Departamentul de Științe Psihologice al MU.