Guvernanții au anunțat că va urma majorarea salariilor în funcție de studii, de la 1 decembrie. În acest context, un doctor în științe va avea un salariu de 2,8 ori mai mare decât un muncitor necalificat.
Bugetarii au un motiv de bucurie! Salariile se vor majora de la 1 decembrie 2019, diferențiat, în funcție de studii. Marius Budăi, ministrul Muncii, alături de alți 37 de parlamentari de la: PSD, PNL, ALDE, USR şi UDMR, au elaborat și depus un proiect de act normativ în privința ”stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională”. Documentul prevede o serie de coeficienți care vor urma să fie înmulțiți cu salariul minim. La momentul actual, vorbim despre 2.080 de lei brut/ 1.263 de lei în mână. Coeficientul minim va fi de 1, acesta fiind destinat muncitorilor necalificați.
Cel mai mare va urma să fie de 2, 80 și va fi acordat persoanelor care și-au luat doctoratul în activitatea pe care o desfășoară la moment. ”Cuantumul salariului de bază minim se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”, se arată în proiectul de lege, depus la Senat pe data de 27 iunie a.c.. Conform articolului 3, coeficienții minimali vor fi stabiliți în vederea „asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar şi mediul economic concurenţial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte collective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate”, scrie adevarul.ro.
„Totodată, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plată diferenţiat în funcţie de nivelul de studii sau de vechimea în muncă, concept care a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011: 2.350 de lei brut, adică cu 13% mai mult faţă de cel câştigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani”, potrivit unui comunicat transmis de Agerpres.