Ce bani iei în 2019: salariul minim trebuie să crească din ianuarie

Autor: Andreea Cuzub - 16:34, 21 sept. 2018

Președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu spune că salariul minim va crește gradual în următorii patru ani, fapt care s-a discutat în ședința Consiliului Național Tripartit.

În ședința din 20 septembrie s-a discutat că salariul minim trebuie să crească la 2.500 de lei până în 2022, ceea ce înseamnă o creștere brut de 150 de lei pe an. Bogdan Hossu spune că în ședința de ieri s-a ridicat problema că Guvernul trebuie să anunțe salariul minim, ca bază pentru bugetul pe 2019.

„Guvernul trebuie să anunțe salariul minim, ca bază pentru bugetul pe 2019, dar și pentru a da predictibilitate și posibilitate operatorilor economici”, a declarat acesta.

Tot el a precizat că Guvernul este în curs de realizare a actului normativ care ar putea fi gata în aproximativ două săptămâni.

Din declarațiile acestuia reiese că salariul minim va crește la 2050 lei în 2019. Guvernul are obligația legală să se consulte în Consiliul Național Tripartit înainte să modifice salariul minim.

„Noi am cerut cât mai repede dar acum chestiunea declarativă a Guvernului e că-l vor scoate repede. Actul normativ nu trebuie decât să calculeze numărul de zile lucrătoare pentru la anul, pentru că dau și tarifarul orar pentru numărul de zile lucrătoare de anul viitor”, mai spune Bogdan Hossu.

În prezent, salariul minim brut pe economie este de 1.900 lei, după creșterea de la 1 ianuarie 2018. Această majorare a brutului a fost dată de mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, dar și de o creștere a salariului net.

Sursa: Adevărul
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI