Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat cum se vor întoarce românii de sărbători acasă, în plină pandemie de coronavirus. Adina Vălean a spus care sunt noile recomandări ale Comisiei Europene, precum și ce date vor trebui să dea pasagerii la intrarea în țară. De asmenea, comisarul european a explicat și cum se va asigura un minim de conectivitate în Uniunea Europeană în perioada sărbătorilor de iarnă, când foarte mulți români se vor întoarce acasă din țările de prin care muncesc.
Adina Vălean, comisar european pentru Transporturia explicat în ce condiții se vor întoarce românii de sărbători acasă, în plină pandemie de COVID-19.
Adina Vălean s-a arătat optimistă și speră ca românii să se poată reuni cu familiie de Crăciun, chiar dacă se înregistrează probleme mari indiferent despre modalitatea de transport de care este vorba, naval, terestru, pe linia ferată, precum și pe calea aerului.
”În acest moment, traficul aerian este la un minimum – să vă dau un exemplu de dată recentă, în 21 octombrie 2020 au fost cu 70% mai puține curse aeriene decât în 21 octombrie 2019.
Peisajul e sumbru și nici măcar perioada de vară nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor industriei de transporturi. Nu numai aviația e într-o situație foarte dificilă economic, dar și operatorii de trenuri internaționale, feriboturi sau autocare. Chiar cu ajutoare financiare, deblocate rapid de Comisia Europeană în criză, ne așteptăm la probleme pentru multe companii, probleme care înseamnă desființarea unor rute.
Vrem ca oamenii să ajungă acolo unde au nevoie, când au nevoie. Mă refer la motive profesionale, de afaceri, dar și urgențe personale. De aceea, cerem statelor membre să mențină, prin ajutoare de toate tipurile, o conectivitate minimă în Uniunea Europeană, să mențină un minimum de rute funcționale.
Sunt optimistă și spun că o să putem salva Crăciunul, iar familiile din România se vor reuni de sărbători.
Printre prevederile de astăzi e și una care se referă la culoare de tranzit, care sunt trasate de-a lungul rețelei europene TEN-T, pe unde mașinile personale și cele cu pasageri, nu numai cele cu marfă, să poată trece cu rapiditate, fără controale și condiții suplimentare, în regim de tranzitare a unei țări”.
Datele solicitate vor ajuta la efectuarea unor anchete în cazul unor pasageri care vor fi depistați pozitiv în urma carantinării. ”În acest moment, există o recomandare a EASA care cere liniilor aeriene să folosească aceste formulare în care există date de bază despre un pasager – nume, date de contact, ruta pe care merge, numărul avionului sau locul pe care a fost așezat. Datele sunt cele care ar putea determina o hartă de contacte, în caz de infectare.
Noutatea este că acest formular de localizare va fi digital, online, astfel încât datele să poată fi transferate între statele membre și această localizare să se poată face la scară europeană. Aș spune că acest formular online, digital, împreună cu aplicațiile de tracing, vor modifica în bine felul în care vom călători în această pandemie”, a amintit Adina Vălean.