Perioada postului sfintelor Paști este cea mai încărcată din an. Credință, înfrânare, rugăciune, disciplină și ambiție. Este o adevărată școală a pocăinței, ar spune unii. Cel mai dificil pas pentru mulți dintre noi rămâne cel legat de alimentație. Urmările lui se observă după ce acesta se va fi terminat. În schimb, pregătirile pentru praznicul minunat al Învierii Domnului pot fi petrecute cu bine cu ajutorul unor trucuri oferite de medicul de urgență Tudor Ciuhodaru.
În general, perioada de post în tradiția noastră ortodoxă precede o sărbătoare mare, care marchează, asemeni unor borne în drumul nostru fizic pe pământ, viața noastră bisericească. În această perioadă, aceasta conturează un cadru deosebit al sărbătorii. El conține rugăciune, smerenie și înfrânare de la alimentele numite generic ”de dulce”. Pe de altă parte, un post de câteva zile poate aduce beneficii, dar doar dacă este ținut corect.
De asemenea, specialistul a amintit că trebuie să ne personalizăm regimul în funcție de activitatea fizică, de vârstă și de afecțiunile preexistente: „Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb.
Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă, dar sunt mult mai scumpe. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital”.