Sunt mulți cei care preferă să aibă în congelator verdeață proaspătă. Printre acestea se numără și leurda, loboda și spanacul, așa că, te invităm să citește mai departeși și să aflii cum se pun spanacul, leurda sau loboda pentru iarnă. Dacă faci aşa, spun specialiștii, acestea rezistă luni întregi, și sunt ca proaspete tot anul.
După cum bine se știe, legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul, leurda sau loboda, oferă o varietate de nutrienți și fibre. Verdețurile sunt foarte perisabile și trebuie folosite în termen de o săptămână de la cumpărare.
Dacă aveți mai mult decât puteți folosi, luați în considerare congelarea, deshidratarea sau conservarea sub presiune. Iată câteva sfaturi pentru cum se pun spanacul, leurda sau loboda pentru iarnă.
Se selectează frunzele tinere, verzi și fragede. Se spală bine și se taie tulpinile lemnoase. Fierbeți în apă, în apă clocotită, cele mai multe frunze verzi, inclusiv spanacul timp de 2 minute, iar varza verde timp de 3 minute.
Se scufundă în apă cu gheață pentru același timp. Se răcește, se scurge și se ambalează, iar ulterior se sigilează și se congelează. Se utilizează în termen de un an.
Spanacul, leurda sau loboda și verdețurile precum kale, chard și muștarul se usucă bine. Îndepărtați tulpina pentru a facilita o uscare mai bună. Tulpinile și frunzele pot fi uscate separat, dacă se dorește. Tăiați și spălați foarte bine dacă nu sunt deja prespălate. Se scutură sau se usucă prin tamponare pentru a elimina excesul de umiditate.
Așezați-le într-un singur strat pe tăvile de deshidratare. Se deshidratează în deshidrator sau în cuptor timp de 4-10 ore până când devin crocante. Ambalați alimentele uscate în recipiente bine închise și depozitați-le într-un loc răcoros și uscat.
Succesul uscării depinde de căldură, și de circulația aerului. Legumele deshidratate sunt cel mai bine folosite ca ingrediente pentru supe, caserole, sosuri și tocănițe. Cu toate acestea, ele pot fi servite cu adaos de brânză sau ierburi pentru a spori aroma.
Spanacul este unul dintre acele alimente de bază versatile pe care ne place să le avem mereu la îndemână. În cazul spanacului, cel mai bun mod de a-l depozita depinde de faptul dacă este proaspăt sau gătit. Dacă vrem să avem pentru la iarnă spanac verde, iată care sunt pașii de urmat pentru a-l păstra proaspăt pentru la iarnă:
Dacă vrem să avem și lobodă proaspătă la iarnă, ceea ce va trebui să faci este să speli frunzele foarte bine cu apă, iar după ce le scurgeți bine se așează în pungi cre vor fi ulterior presate pentru a elimina aerul din ele și se pun în congelator.
Vezi și: Top 3 reţete simple cu leurdă. Sunt delicioase, profită de ele în această primăvară
În ceea ce privește leurda, principiul este asemănător, dar nu înainte de a le curăța de nervuri și a le opări timp de câteva secunde în apă clocotită, la fel ca și spanacul. După ce se scurge apa foarte bine din ele, se vor pune în pungi și ulteiror băgate în congelator, iar astfel la iarnă vei avea și leurdă proaspătă.