Este o rețetă extrem de simplă și de gustoasă. Pentru ea avem nevoie de mere, dovleac, o răzătoare, un cuțit și borcane. Borcanele se folosesc după preferință: de 400 gr, 800 gr ori 1-2 kg.
Borcanele în care se vor pune merele și dovleacul se spală și se sterilizează bine: se bagă în cuptor și se lasă la foc minim vreme de 10 minute. Apoi, se închide cuptorul și se lasă să se răcească.
Merele și dovleacul se dau prin răzătoare, apoi se pun în borcane. Se îndeasă totul bine de tot, ca să nu rămână aer. Nu curățați merele de coajă, deoarece ele sunt o bună sursă de fibre pentru organism.
De menționat este că dovleacul nu lasă zeamă, așa că puteți să presați foarte bine. Chiar dacă merele se oxidează, nu trebuie să vă speriați, deoarece după sterilizarele, ele vor căpăta o frumoasă culoare aurie.
Borcanele se pun la bain-marie și se fierb pentru 30-40 de minute din momentul în care apa a dat în clocot. Focul se stinge apoi, se acoperă cu șervete groase și se lasă până a doua zi pentru a se răci încet. Apoi, a doua zi se scot borcanele, se șterg, se etichetează și se duc în cămară. Se păstrează foarte bine și vreme de 2 ani. Dar nu trebuie să uitați și de ingredientele secrete: dragoste și bunătate.
Merele sunt fructe pe care le putem savura aproape tot anul. În afara faptului că sunt delicioase și versatile, beneficiile merelor sunt multiple, ele fiind bogate în nutrienți care pot îmbunătăți starea generală de sănătate. Beneficiile merelor se datorează conținutului foarte ridicat de antioxidanți și pectină, care luptă împotriva radicalilor liberi, stimulând detoxifierea naturală a organismului. Mai mult, merele sunt și foarte sățioase, fiind recomandate persoanelor care vor să slăbească, însă care nu își pot controla poftele alimentare.
Dovleacul este un aliment care este specific toamnei. El este îndrăgit pentru gustul dulce, dar și pentru că poate fi folosit în bucătărie pentru prepararea diferitelor mancăruri delicioase.În plus, dovleacul mai este și o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătate.
Dovleacul reglează tensiunea arterială. Consumul de dovleac este benefic pentru sanatatea inimii, iar datorită conținutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor în tratarea hipertensiunii. Dovleacul mai reduce și riscul de apariție a diabetului. Seminețele și pulpa dovleacului au substanțe ce ajută la absorbția glucozei în țesuturi și la menținerea ei la un nivel optim, fiind de ajutor și în prevenirea apariției diabetului de tip 2.