Cum se păstrează în casă pastilele de iod: în frigider sau în sertar? Ce trebuie să ştie românii

Cum se păstrează în casă pastilele de iod: în frigider sau în sertar? Ce trebuie să ştie românii
Cum se păstrează pastilele de iod?

Pastilele de iod sunt din nou un subiect aspru discutat la noi în țară. Toate direcțiile de sănătate publică din România au primit comprimatele cu iod fabricate de Antibiotice Iași care vor fi distribuite populației, arată anunțul recent din parte ministrului Sănătății. Raed Arafat a subliniat din nou că aceste comprimate nu se administrează preventiv. Cum trebuie să fie păstrate în fiecare casă? Unii cred că locul lor este în frigider, alții le depozitează într-un sertar obișnuit. Iată ce trebuie să știe toți românii.

Cum depozitezi pastilele de iod: unde trebuie să le pui?

Românii au primit recent un anunț care i-a lăsat cu câteva semne de întrebare. Toate direcțiile de sănătate publică din țară au primit comprimatele cu iod fabricate de Antibiotice Iași care urmează să fie distribuite populației eligibile. Ministrul Sănătății a subliniat din nou că astfel de comprimate nu se administrează preventiv.

Raed Arafat a anunțat și dozele care sunt recomandate fiecărei categorii de vârstă. Oficialul a susținut că toată cantitatea de comprimate cu iod a ajuns la direcțiile de sănătate publică, iar acum se caută soluții de distribuire astfel încât acestea să ajungă la persoanele eligibile din România.

Mai exact, este vorba despre oamenii de până la 40 de ani. Pastilele cu iod trebuie administrate numai în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Ele nu trebuie consumate preventiv, ci doar dacă există un îndemn oficial. „Altfel, nu trebuie luate”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

Care sunt dozajele

  • pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat
  • copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat
  • copiilor între 3 şi 12 ani li se administrează un comprimat
  • pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.
  • persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor
  • în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear.

Comprimatele se păstrează în ambalajul original la temperatura de cel mult 25 de grade Celsius. Acestea nu se lasă la îndemâna copiilor, iar dacă nu sunt folosite în termen se duc la farmacie pentru neutralizare. Ele nu pot fi aruncate alături de alte deșeuri menajere ale casei.