Alexandru Rafila, noi declaraţii despre pastilele de iod. Când se iau, de fapt

Alexandru Rafila, noi declaraţii despre pastilele de iod. Când se iau, de fapt
Tabletele de iod zboară de pe rafturile din Europa

Alexandru Rafila, noi declaraţii despre pastilele de iod! Situația de criză, tot mai accentuată, din Ucraina, urmată de explozia la o centrală atomică, a ridicat gradul de alarmă. De altfel, încă de la începutul anului, la nivel local, se vehicula ideea unui potențial dezastru. În contextul acestor noi situații, autoritățile române discutau tot mai mult de pastilele de iod. Se știe că aceste pastile se iau doar în cazul expunerii, în urma unui posibil atac nuclear. Dacă până astăzi nu s-a mai discutat pe această temă, ministrul Alexandru Rafila a revenit cu recomandările de rigoare.

Tabletele de iod zboară de pe rafturile din Europa

Conform informațiilor de ultimă oră, pastilele de iod zboară de pe rafturile din Europa pe fondul amenințării unui război nuclear din partea Rusiei. Creșterea vânzărilor și a cererii a crescut în unele părți ale fostului Bloc de Est, inclusiv Polonia, Bulgaria și Cehia, relatează Reuters.

Se pare că reprezentanții Comisiei Europene încearcă să încurajeze membrii UE să stocheze pastile de iod. În aeclași timp se recomandă și stocarea de costume de protecție și alte medicamente. Președintele Uniunii Farmaciilor din Bulgaria a declarat pentru Reuters că farmaciile au vândut în șase zile atât de mult iod cât pentru un an.

Unele farmacii au rămas deja fără stoc. Am comandat noi cantități. Mă tem că nu vor rezista prea mult timp”, declară oficialul.

În acest context, farmaciile din cel puțin nouă țări ale UE spun că au înregistrat o creștere a cererii pentru pastilele de iod. Creșterea a survenit după ce Vladimir Putin a ordonat ca forțele de disuasiune nucleară să fie în alertă maximă. O altă cauză este și faptul că au izbucnit lupte pe siturile a două dintre centralele nucleare din Ucraina, Cernobîl și Zaporizhzhia.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a anunțat că Franța a trimis Ucrainei pastilele de iod. Medicamentele au fost trimise pentru a ajuta țara să-și protejeze cetățenii în cazul unui accident nuclear.

Alexandru Rafila face noi declaraţii despre pastilele de iod

Deși neconfirmat în mod real pericolul, ministrul Alexandru Rafila a revenit cu câteva recomandări și listele farmaciilor unde se găsesc pastilele de iod. Una din recomandări spune că pastilele „nu se iau preventiv, doar în caz de expunere în urma unui incident nuclear.”

„Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod. A inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora.

Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022.

Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.

În mesajul publicat prin intermediul paginii de Facebook a Ministerului Sănătții se anunță și lista cu farmaciile unde cei sub 40 de ani pot găsi la vânzare pastilele de iod. Ministerul mai spune că „iodura de potasiu se eliberează doar pe baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.”