06 nov. 2020 | 14:48

Cum se mănâncă brânza, de fapt. 6 greșeli pe care mulți români le fac zilnic

Știri generale
Cum se mănâncă brânza, de fapt. 6 greșeli pe care mulți români le fac zilnic
Cum mananci corect branza

Fără doar și poate, brânza este unul dintre cele mai populare alimente din lume, ce se regăsește zilnic în alimentația multora dintre noi. Dar uneori nu i se acordă atenția cuvenită, în special când este vorba despre brânzeturi deosebite: maturate, cu mucegai nobil, cu trufe etc. Trebuie să știți că există câteva reguli importante ce trebuie respectate pentru a profita la maximum de aroma brânzeturilor, dar și pentru a le păstra un timp cât mai lung.

Cum se mănâncă brânza, de fapt

Brânza este un produs alimentar care se obține prin coagularea cazeinei, adică proteinei din lapte, cu ajutorul cheagului, prin fermentație lactică și precipitare la căldură. Astfel, principalele tipuri de lapte care sunt folosite sunt: de vacă, de oaie, de capră și de bivoliță.

Campioni la capitolul brânză sunt francezii, care au aproximativ 1.600 de sortimente de brânză, care au oferit lumii unele dintre cele mai apreciate produse, cum ar fi camembert, brie, roquefort. Olandezzii au gouda, italienii au mozzarella și parmezanul, iar britanicii au cheddar și stilton.

Cu toate că nu se poate compara cu alte țări ca număr de produse, România are două sortimente, și anume, cașcaveaua, un tip de brânză specificic Văii Doftanei, care este produsă după o rețetă veche de sute de ani, dar și brânza de Năsal, maturată într-o grotă, la Taga, în județul Cluj, acolo unde trăiește o bacterie care nu se mai găsește în altă zonă din lume.

De asemenea, brânzeturile pot să fie folosite în nenumărate feluri de mâncare și desrturi ori pot să fie consumate ca atare. Dar pentru un maximum de savoare, trebuie respectate câteva reguli pe care puțini le cunosc.

Nu trebuie să mânânci brânza direct din frigider

Este recomandat să laşi brânza vreme de 30 de minute la temperatura camerei, înainte să o mănânci. Așa îşi va intensifica aroma. O brânză cremoasă precum brie sau camembert nu o să aibă niciodată texura şi gustul perfect dacă se consumă rece, direct de la frigider.

Se păstrează coaja

Multe brânzeturi, îndeosebi cele maturate, sunt conservate într-o o coajă/crustă. Păstreaz-o şi curăţ-o doar când mănânci brânza. Nu doar că protejează brânza, dar nu o va lăsa să se usuce, ci îi va păstra mai bine aroma.

Nu se ţine în folie de plastic

Este ideal ca brânza să fie consumată în scurt timp de la cumpărare, iar dacă asta nu se întâmplă, măcar să fie păstrată corespunzător. Este contraindicată păstrarea ei în folie alimentară de plastic, deoarece brânza ori se va usca, ori se va umezi. Cel mai bine este să utilizezi hârtie cerată sau hârtie de copt.

Se cumpără cantităţi mici

Oricât de bine vei depozita brânza, este recomandat să o mănânci destul de repede, pentru a te bucura de savoarea ei. Este bine, așadar, să cumperi cât crezi că vei consuma, în decursul câtorva zile.

Evită să o congelezi

Chiar dacă unele tipuri de brânzeturi pot fi congelate, cum ar fi parmezanul, e mai bine să eviţi asta, întrucât gustul poate să fie afectat, iar aroma nu va mai avea aceeaşi intensitate. Pentru unele sortimente, precum brânza proapătă sau mozzarella este absolut interzisă congelarea.

Să nu cumperi brânză rasă

De obicei, majoritatea brânzeturilor rase şi ambalate mai conţin şi aditivi adăugaţi pentru o mai bună conservare. Așadar, cumpără doar bucăţi întregi şi răzuieşte-le acasă, dacă vrei.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro