Quiche Lorraine cu spanac, brânză și bacon- rețetă tradițională franțuzească de tartă sărată

Quiche Lorraine cu spanac, brânză și bacon- rețetă tradițională franțuzească de tartă sărată
Quiche Lorraine cu spanac, brânză și bacon- rețetă tradițională franțuzească de tartă sărată

Quiche Lorraine este o tartă cu o crustă de patiserie umplută cu cremă sărată și cu smântână, carne, fructe de mare sau legume. Cea mai cunoscută rețetă include spanac, brânză și bacon.

Rețetă din bucătăria franțuzească: Quiche Lorraine – varianta cu spanac, brânză și bacon

Rețeta de Quiche Lorraine este veche și a fost consemnată în urmă cu peste 200 de ani. Lorraine (Lorena sau Lothringen) este o regiune din estul Franței aflată la granița cu Germania. Denumirea a fost atestată pentru prima dată în Franța, în anul 1805, iar prima utilizare în limba engleză a fost înregistrată în 1925. Etimologia ulterioară este incertă, dar poate fi legată de limba germană – ”Kuchen”, care înseamnă ”tort” sau ”tartă”.

Quiche este considerat un fel de mâncare tipic bucătăriei franțuzești. Cu toate acestea, utilizarea ouălor și a smântânii în patiserie a fost practicată în domeniul gastronomic englez cel puțin încă din secolul al XIV-lea și în bucătăria italiană cel puțin încă din secolul al XIII-lea. Preparatele care conțin ouă și smântână, făcute la cuptor, împreună cu carne, pește sau fructe de mare sunt menționate la ”Crustardes of flesh” în secolul al XVI-lea și în cărțile de bucate din secolul al XV-lea, cum ar fi ”Libro de arte coquinaria”.

Există multe variante de quiche, folosind o mare varietate de ingrediente. Variantele pot fi denumite descriptiv, adesea în franceză, de ex. quiche au fromage (quiche cu brânză) și quiche aux champignons (quiche cu ciuperci) sau convențional, de exemplu florentin (spanac) și provençale (roșii).

Quiche Lorraine cu spanac, brânză și bacon- rețetă tradițională franțuzească de tartă sărată
Quiche Lorraine

Ingrediente blat

 • 300 grame făină
 • 150 grame unt la temperatura camerei
 • 1/2 linguriță sare
 • 80-100 ml apă călduță sau lapte

Mod de preparare

Amestecă făina cu sarea într-un bol mare, adaugă untul și amestecă ușor cu degetele până ce obții un aluat sfărâmicios. Încorporează rapid și laptele sau apa, până când ajungi la rezultatul dorit. Întinde aluatul pe o foaie de copt sau direct în tavă.

Ingrediente compoziție

 • spanac proaspăt fiert și călit puțin
 • câteva felii de bacon prăjit
 • 3 ouă
 • 300 ml de lapte
 • 60 grame gruyere ori cașcavalul favorit
 • sare
 • piper

Mod de preparare 

Încinge cuptorul, apoi pune înăuntru foaia de aluat și las-o acolo timp de 10-15 minute, până când devine aurie. După ce este gata, așteaptă puțin pentru a se răci, apoi așază spanacul mărunțit și bucățile de bacon. Bate într-un bol ouăle, adaugă laptele și cașcavalul ras, apoi condimetează după gustul tău. Toarnă amestecul peste spanac și bacon. Dacă dorești, mai poți presăra puțin cașcaval peste. Bagă la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și lasă să se coacă timp de 30 de minute sau până este gata, procesul depinzând de cuptorul fiecăruia.

Urmăriți Playtech.ro și pe