Cum se face maiaua pentru pâine. Tehnica tradițională străveche

Cum se face maiaua pentru pâine. Tehnica tradițională străveche
Cum se face maiaua pentru pâine

Cu toții trebuie să știm cum se face maiaua pentru pâine, mai ales în această perioadă, când drojdia dispare din magazine imediat cum este pusă la raft. Așadar, vă prezentăm o tehnică străveche de făcut pâine bună, gustoasă și pufoasă.

Cum se face maiaua pentru pâine

Trebuie să știm că maiaua este agentul de fermentare și dospire care se folosește în aluaturile cu făină pentru pâine, cozonac, biscuiți, etc. Maiaua pentru pâine nu este dulce, precum maiaua clasică pentru cozonac, ci este puțin acrișoară. Maiaua care se folosește la prepararea pâinii este crescută doar din apă, făină și eventual sare ori semințe.

Maiaua va conține într-un final drojdie, însă nu de bere, nici ca cea pe care o găseam înainte de pandemia de coronavirus în magazine. Este o tulpină de drojdie inițial dezvoltată de pe coaja bobului de strugure și ulterior cultivată pe pat de azot, în regim intenes, pentru nevoile din alimentație.

Cum se face maiaua pentru pâine
Cum se face maiaua pentru pâine

În plus, dacă veți învăța cum se face maiaua, veți avea numai de câștigat. Se știe că pâinea cu maia este mult mai sănătoasă și gustoasă decât ca făcut cu drojdie din comerț. Mai sun și alte avantaje: pâinea rămâne mai mult timp proaspătă și este mai gustoasă și crește mai frumos. Trebuie însă să ținem cont de câteva reguli, pentru a avea succes:

  • făina folosită trebuie să fie integrală, cumpărată de la producător, fără stabilizatori care opresc fermentația
  • se folosește un vas de sticlă/porțelan, nu de lemn, aluminiu sau plastic
  • se folosește apă plată sau cât mai puțin mineralizată
  • materiile prime trebuie să fie cântărite și exacte
  • trebuie respectată ora la care se împrospătează maiaua

Iată exact cum se face maiaua naturală pentru pâine

Într-un borcan de minimum 800 ml (maiaua va crește din a treia zi) se pun 50 gr făină integrală și 60 ml apă la temperatura camerei. Compoziția se amestecă, pentru omogenizare și se pune în borcanul care se va acoperi cu un șervet ce nu va împiedica oxigenarea aluatului. Maiaua trebuie „hrănită” la 24 de ore, așadar la aceeași oră la care a fost făcută, a doua zi veți amesteca 50 gr făină integrală și 60 ml apă și, după omogenizare, o veți amesteca cu maiaua din borcan. Acoperiți din nou. Repetați procedura în a treia seară, la aceiași, oră, amestecând tot 50 gr făină și 60 ml apă cu maia din borcan. Veți avea, astfel, la fermentat, în acel vas, după trei zile, 150 gr făină și 180 ml apă. Așa se ”hrănește maiaua”.

Urmăriți Playtech.ro și pe