Clorul este utilizat pentru a preveni răspândirea bolilor prin apă şi pentru a distruge virusuri şi bacterii precum E-coli. Se foloseşte de asemenea în tratarea apelor uzate (epurarea apei) şi ca dezinfectant în piscine. În cantităţi mari clorul are şi efecte nocive.
Clorul este foarte oxidant şi are efect letale asupra celulelor vii (eficiență bună împotriva unui spectru destul de larg de microorganisme) și menţine un nivel bun de sanitaţie pe toată lungimea traseului conductelor de apă de la uzina de apă până la consumator în casă. Clorinarea apei potabile la uzina de tratare este absolut necesară, problema este doar respectarea concentraţiei legale care trebuie să fie mai mică de 0,1 mg/L – ≤ 0,5 mg/L. Cu toate acestea, datorită efectelor adverse directe ale clorului, cât şi ale produşilor toxici derivaţi, clorul este cel mai des întâlnit contaminant în apă potabilă. Ideea este că trebuie să fim atenți, inclusiv la apa potabilă să nu aibă o concetrație mai mare de clor deoarece poate deveni toxic pentru organism.
Există o metodă foarte simplă prin care puteți depista dacă apa pe care o beți, de la robinet, are sau nu concentrația admisă de clor. Punem într-un pahar apa de la robinet și folosim pentru a depista concetranția de clor o substanță numită nitrat de argint. Nu este nevoie să punem foarte mult nitrat de argint, cam trei sferturi de soluție. În cazul în care concentrația de colr este foarte mare, în amestec cu nitratul de argint se va forma un precipitat. Cu cât acesta este mai dens și mai vizibil cu atât concentrația de clor din apă este mai mare, cu alte cuvinte peste limita admisă.
Pentru cei care nu știu, pe lângă clorinare, alte metode de dezinfectare a apei sunt: ozonarea, utilizarea radiațiilor UV sau a radiațiilor ionizante (X, gama sau fascicul de electroni), utilizarea unor filtre/cartușe filtrante, utilizarea unor compuși alternativi (cloramină, brom sau iod). Aceste metode pot fi utilizate separat sau împreună. Fiecare metodă prezintă avantaje și dezavantaje (de aceea apar de multe ori combinate). Avantajele clorinării sunt simplitatea, eficiența și siguranța (dacă exploatarea se face în mod corect).