Cum se epilau femeile în trecut. Femeile și-au dorit o piele fină și atrăgătoare încă din cele mai vechi timpuri. În plus, înainte vreme, îndepărtarea părului nedorit nu era doar o chestiune de estetică, ci avea și semnificații profunde. Iată prin ce metode reușeau femeile să se epileze, acum sute de ani.
Femeile au întotdeauna mare preț pe pielea fină și atrăgătoare, iar în urmă cu sute de ani, îndepărtarea părului nedorit nu ținea doar de estetică, ci avea și alte semnificații.
Spre exemplu, femeile persane care se epilau dovedeau faptul că sunt mature și pregătite să se căsătorească, iar la începutul anilor 1900, îndepărtarea părului de pe corp reprezenta o modalitate ca să te separi de clasa inferioară.
În perioada Egiptului antic, femeile se epilau cu scoici și cu pietre șlefuite. În Orientul Mijlociu, dar și în Asia de Est și de Sud, femeile rulau ațe peste firele de păr nedorite, apoi le smulgeau. Femeile din secolul XIV își îndepărtau chiar și firele de păr de pe față, ca să poți obține forma „mai ovală”.
Ca să se bucure de rezultate durabile, femeile erau dispuse să apeleze și la alte tehnici, unele dintre ele fiind: mixtură cu arsenic și var neatins sau comprese cu amoniac și oțet.
După ce s-a inventat primul aparat de ras, în anul 1760, astfel că îndepărtarea părului a devenit o acțiune mult ușoară. Aparatul a fost inițial dedicat bărbaților, dar tot mai multe femei au apelat la procedură, însă tot mai multe campanii de marketing care au promovat-o.
Un moment important a fost invenția costumului de baie, pe la finalul anilor 1940, fapt care a ambiționat și mai multe companiile să se concentreze pe promovarea epilării. După zece ani, 98% dintre femeile americane, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, care se epilau regulat pe picioare. Popularitatea epilării a devenit și mai mare, atunci când marile modele ale lumii, ca Naomi Campbell au început să o promoveze.
La ora actuală, una dintre cele mai apreciate metode este epilatorul, un procedeu prin care firele de păr sunt îndepărtate complet, iar rezultatele se mențin timp de 2-3 săptămâni.
Însă înainte de a folosi epilatorul, pielea are nevoie de puțină „pregătire”, cum ar fi de un duș cald care să deschidă porii. Și epilarea cu ceară este o metodă care și-a arătat eficiența în timp. Se mai pot folosi benzile de ceară rece, metodă cu rezultate la fel de bune, recomandată persoanelor care nu suportă ceara caldă pe piele.