Măcar odată în viață, poate doar din curiozitate, ai încercat să guști chipsuri. Dar, din păcate, când ai desfăcut punga, s-au cam împrăștiat peste tot. Nu e nimic, îți spunem noi cum se desface corect o pungă de chipsuri. Citește mai departe și află trucul pe care puțini îl știu.
Le regăsim pe toate rafturile din supermarketuri, fie simple, cu sare, mai nou și cu alte gusturi exotice, dar puțini sunt aceia care știu al cui este patentul și cine le-a inventat.
Invenția îi este atribuită lui George Crum, tocmai în anul 1853, la complexul Moon Lake Lodge din Saratoga Springs, New York.
Cartofii prăjiți erau populari la restaurant în acea perioadă, iar într-o zi un client s-a plâns că avea cartofii prăjiți prea groși. Deși Crum a făcut o porție mai subțire, clientul a fost în continuare nemulțumit.
Bucătarul a continuat să îi taie mai subțiri, apoi i-a prăjit până când au devenit crocanți și i-a asezonat puternic cu sare, dar erau prea subțiri pentru a fi mâncați cu o furculiță.
Crum se aștepta să nu-i placă clientului pretențios, dar bărbatul le-a lăudat foarte mult. Așadar, chipsurile de cartofi au fost inventate din greșeală. Chipsurile au devenit populare și ulterior au fost cunoscute sub numele de ”chipsuri Saratoga” sau chipsuri de cartofi.
Primii cartofi prăjiți, sub formă de chipsuri, au fost produși pentru comerț de Mikesell’s Potato Chip Company în America, în 1910.
Compania Smiths, fondată la Londra în 1920, a condimentat piața prin adăugarea de condimente în chipsurile lor.
Chipsurile aromate au apărut în anii 1950, câștigând popularitate în anii 1960 și 1970, iar astăzi se comercializează în cantități industriale pe toate piețele lumii.
Și că să ne facem o idee asupra acestui ultim aspect, valoarea pieței de chipsuri, gustări sărate și nuci a crescut până la 5,22 miliarde de dolari în 2022, determinată de creșterea prețurilor medii.
În ceea ce privește comportamentul consumatorilor de pe piața chipsurilor, statistica arată că 38% dintre cumpărătorii de chipsuri declară că achiziționează pachete multiple mai accesibile în loc de pachete individuale.
Așadar, revenind la subiectul nostru, le consumăm zilnic, dar ambalajele în care sunt comercializate de multe ori ne dau de furcă și ne trezim cu chipsurile împrăștiate peste tot prin casă.
Dar, așa cum spuneam, avem noi soluția, trucul care-ți spune cum se desface corect o pungă de chipsuri.
Există câteva stiluri de deschidere a pungii pe care le poți folosi atunci când nu ai un bol, iar unele vin în ambalaje mai mici care s-ar putea să nu se descurce la fel de bine cu aceste alte tehnici.
Dacă ai desfăcut vreodată o pungă de chipsuri-surpriză într-un bar, știi cum este să fii un erou. Singura problemă este că deschiderea standard din partea de sus a unei pungi este mai grea, iar toți prietenii tăi adoră mâncarea neașteptată și gratuită.
Asta înseamnă o mulțime de mâini care vor intra în pungă, și nu este igienic, de cele mai multe ori. Acele mâini sunt acoperite de pudră de aromă și tooate chipsurile sunt pipăite înainte ca unul singur să fie scos.
Șmecheria pentru a împărți gustările este de a extinde deschiderea pungii cât mai mult posibil și de a prezenta gustarea într-un mod accesibil, fără ca aceasta să explodeze sau să cadă și să se piardă.
În cele ce urmează îți arătăm câteva metode, trucuri simple, care te vor învăța cum se desface corect o pungă de chipsuri.
Pătura de picnic face cea mai atrăgătoare prezentare și îi permite celui care mănâncă să își localizeze cu ușurință chipsul dorit.
Scopul este de a deschide punga de-a lungul tuturor celor trei cusături și de a deschide partea de sus pentru a face o ”pătură”, cu gustările așezate frumos în centru. (vezi galeria)
Această metodă este o opțiune excelentă dacă dorești să ai acces ușor, dar preferi un pic de siguranță. Metoda oferă o deschidere largă și o adâncime mică, ca și pătura de picnic, dar are totuși pereți.
În loc să deschizi cusătura de sus, ceea ce face o deschidere îngustă și un vas adânc, trage o bandă pe partea laterală a pungii, de sus în jos, pentru a obține o deschidere largă și un ”bol” puțin adânc. (vezi galeria)
Chipsurile sunt prin excelență britanice și nu este de mirare că în Marea Britanie se mânâncă 6 miliarde de pachete în fiecare an. Le poți mânca la picnicuri, ca gustare la birou, în asociere cu o halbă de bere și, în cele din urmă, în asocierea clasică la prânz, cu sandvișuri.
Descoperă și: Rețeta de dovlecei ca în Grecia. Trucul simplu care face chipsurile să iasă crocante și aurii
Chipsurile sunt cunoscute cel mai bine pentru două lucruri, și anume sare și grăsimi. Studiile au arătat că consumul de sare declanșează eliberarea de dopamină, un mesager chimic care controlează centrul de plăcere al creierului tău. Odată ce creierul tău primește acea recompensă, începe să dorească mai mult.
Deși acesta ar fi unul din motivele pentru care este atât de înebunită lumea după chipsuri, mai există un altul, și anume faptul că reprezintă o metodă relativ rapidă de a ne satisface foamea atunci când nu prea avem timp de stat la masă.
Acum că am aflat de ce este atât de înebunită lumea după aceste produse, dar și cum se desface corect o pungă de chipsuri, pe viitor vom avea toate datele necesare pentru a ne delecta papilele gustative cu aceste produse dar fără a face mizerie prin casă, sau chiar la birou.