Chipsurile cu sare, brânză, ardei, smântână și usturoi sunt printre gustările preferate ale românilor. Deoarece sunt foarte gustoase, multă lume este tentată să consume mai mult de o pungă între mese, la film sau la o ieșire cu prietenii, dar specialiștii avertizează că nu sunt deloc bune pentru sănătatea noastră. Feliile de cartofi prăjite într-o baie de ulei sunt grase și bogate în calorii. Evită să le mai consumi dacă scrie asta pe eticheta lor.
Majoritatea producătorilor de chipsuri folosesc ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar unii utilizează ulei de palmier. Acesta din urmă este extrem de nociv, putând conține niveluri crescute de poluanți de grăsimi și cauza probleme sociale și de mediu semnificative.
Recent, Asociația Pro Consumatori a analizat 27 tipuri de pungi de chipsuri, iar decoperirea APC este destul de alarmantă! Iată ce conțin feliile de cartofi subțiri din magazine.
Potrivit inspectorilor români, 44% dintre sortimentele analizate au acid citric, un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților, semnalează APC.
De asemenea, 37% dintre sortimentele analizate conţin monoglutamat de sodiu, care este un potenţiator de gust şi aromă. Însă, E621 cauzează reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femeile gravide, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.
Chipsurile din comerț au și clorură de potasiu, o sare compusă din potasiu și clor cu formula chimică KCl. De regulă, acest ingredient este folosit în agricultură ca îngrășământ chimic și ca fondant pentru protejarea aliajelor de oxidare. Experții spun că poate afecta ireversibil sănătatea, declanşând sau agrava diverse boli: afecţiuni renale, cardiace, hipertensiune, infarct miocardic şi diabet zaharat.
Totodată, 15% dintre sortimentele analizate conţin acid lactic, utilizat ca stabilizator și conservant. E270 este foarte periculos pentru organismul uman și poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor. Mai mult, irită mucoasele sistemului digestiv. Alimentele cu acest ingredient nu trebuie consumate de bebeluşi şi copii mici, pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.
„Mâncăm chipsuri pentru că le asociem cartofilor prăjiți. Iar la cartofi suntem campioni. Cu ceafă, cu maioneză, muștar, mici și altele, prăjim cartofi într-o veselie și mai apoi îi și mâncăm. Dacă nu facem excese de cartofi prăjiti, adică nu consumăm zilnic și în cantități industriale, nu se întâmplă nimic, problema apare când abuzăm.
Și abuzăm, saorma cu de toate nu se poate fără cartofi prăjiți, iar ceafa „goală” este o blasfemie. Ne-am obișnuit cu gustul și ne dezvățăm greu, mai ales că acum stăm toata ziua pe scaun și ronțăim ceva. Pungile cu chipsuri sunt nelipsite de pe birou, la film, în parc și la petreceri. Sunt crocante, cu diverse arome și ne plac”, a precizat dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică.
Șocant este că, în realitate, majoritatea chipsurilor nu sunt făcute din cartofi, ci din tot felul de bazaconii frumos colorate și cu gust de orice: „Chiar de orice, credeți-mă! De fum, grătar, chili, sărați, cu ceapă, usturoi, cu orice. Astăzi, în alimentație aproape nimic nu e ceea ce pare: cafeaua este, de fapt, aromă cu cafea, chipsurile sunt bazaconii colorate și totul e aromă cu ceva”, a punctat medicul.