Cum se curăță creveții, de fapt. Așa se mănâncă fructele de mare

de: Ștefan R. Apostol
13 06. 2023

Te-ai dus la magazin să faci rost de ingrediente pentru paste cu creveți și salam și te-ai întors acasă cu o pungă de creveți congelați doar pentru a realiza că au coajă, vene, picioare și tot ce trebuie, totul este acolo. Așa că ăsta este momentul în care înveți cum se curăță creveții, de fapt. În cele ce urmează aflăm împreună atât cum se curăță creveții, de fapt, dar și cum se mănâncă fructele de mare.

Creveții, acele fructe de mare delicioase

Deși puteți cumpăra creveți care au fost deja decojiți și dezghețați, aceștia sunt puțin cam grei și nici la fel de dolofani, nici la fel de curați ca și creveții pe care îi curățați singuri. În plus, manipularea creveților acasă vă permite să stocați acele coji de creveți, care sunt o sursă de mare savoare în stocurile de fructe de mare pentru bisque, tocăniță, risotto și altele asemenea.

Vezi și: Cum se prepară creveții. Cât timp trebuie să-i ții pe foc, de fapt. Sigur ai greșit, de asta nu au ieșit gustoși

Dacă vă întrebați despre chestia cu congelatul, da, recomandăm creveții congelați. Deoarece creveții sunt adesea procesați și congelați pe vas sau la fermă, chiar și creveții „proaspeți” din magazin au fost în prealabil congelați.

Deși curățarea creveților, adică îndepărtarea carapacei și a venei întunecate, nu este la fel de simplă ca, să zicem, curățarea ierburilor, este ușor de stăpânit și există o mulțime de moduri de a o face. Aceasta este cea care funcționează bine pentru multe gospodine, dar cu puțină practică vă veți da seama de metoda care este cea mai rapidă și mai îngrijită și pentru dvs.

Vezi și: Rețeta de creveți prăjiți în unt și răsturnați în mujdei de usturoi

Află cum se curăță creveții, de fapt

În cele ce urmează învățăm împreună cum se curăță creveții, de fapt, deși aparent pare simplu. Dar, după cum veți vedea, necesită ceva răbdare și ceva mai multă muncă, până la acele fructe de mare delicioase, gata de mâncat. Puteți curăța creveții atunci când sunt cruzi sau când au fost gătiți în prealabil. Iată câteva indicații:

  • Curățați înainte de a găti: Mâncăruri din paste, amestecuri și Fajitas cu creveți.
  • Curățați după ce ați gătit: Salată de creveți, salată de paste cu fructe de mare. Poți să scufunzi creveții în coajă pentru mai multă aromă, iar după ce îi cureți și îi decojești după ce îi răcești, deoarece îi servești reci.
  • Lăsați coada la vedere: Arată bine pentru Shrimp Scampi și Skewers de creveți, sau de fiecare dată când folosiți coada ca mâner, cum ar fi Coconut Shrimp sau cocktail de creveți.
  • Mâncați cochiliile: Unii oameni fac acest lucru.

Vezi și: Fructele de mare, permise sau nu în post? Ce spune un preot: „Este un instinct natural”

Așadar, să trecem la treabă și să vedem care este procesul de curățare:

Îndepărtarea cochiliei

În primul rând, îndepărtați cochilia. O opțiune este să folosiți forța brută pentru a smulge picioarele, de-a lungul curburii interioare a crevetelui, apoi să desfaceți carapacea prin introducerea degetelor mari pe dedesubt și prin crăparea acesteia de pe crustaceu, ca și cum i-ați da jos haina.

Unele gospodine preferă să folosească o pereche mică de foarfece de bucătărie în acest prim proces. Pentru a face acest lucru, introduceți vârful unei lame sub cochilie în partea de sus, de-a lungul curbei exterioare, apoi tăiați spre coadă. Dacă doriți creveți cu coajă, fără coajă faceți o pauză aici și treceți la pasul următor. În caz contrar, îndepărtați cochilia din ambele părți, puteți scoate și picioarele odată cu ea, și fie aruncați-i, fie păstrați-i pentru stoc. În acest moment, puteți lăsa coada sau o puteți îndepărta.

Îndepărtarea venei

Îndepărtați apoi vena. Vena întunecată care se întinde de-a lungul spatelui crevetelui este de fapt capătul tubului său digestiv. Așa că nu, nu este o venă în sensul unei vene umane și da, este plină de material digestiv de creveți. În orice caz, vena, deși nu este dăunătoare pentru consumul uman, poate fi granulată și are un gust puțin murdar.

Vezi și: De ce să nu mai cumperi jumătăți de fructe din magazine. Este o greșeală mare!

Deși nu trebuie să o îndepărtezi de la creveții mici, o regulă bună este: dacă o vezi, îndepărteaz-o. Pentru a face acest lucru, faceți o tăietură puțin adâncă cu foarfecele sau cu un cuțit de bucătărie de-a lungul spatelui crevetelui. Dacă ați folosit deja foarfecele pentru a îndepărta carapacea, s-ar putea să nu fie nevoie să tăiați mai adânc. Folosiți vârful cuțitului de curățat sau lama foarfecei pentru a ajunge sub vena întunecată și trageți ușor de ea din partea de sus. Deoarece vena este destul de elastică, deseori iese dintr-o singură bucată. Dacă se rupe în bucăți, ridicați-o pur și simplu și terminați treaba.

Rămâne o singură întrebare, și anume acum că am aflat cum se curăță creveții, de fapt, și sunt curați ca lacrima, gata să fie rumeniți, pilafizați, scufundați în ghee sau în sos de smântână, cum se mănâncă fructele de mare?

Cum se mănâncă fructele de mare?

Pentru a răspunde la această întrebare va trebui să apelăm la anumite rețete, multe dintre ele extrem de populare, mai ales în restauranbtele cu specific de acest gen. În consecință, din cele aflate există cel puțin 5 moduri în care putem mânca fructele de mare, după cum urmează:

  1. Creveți cu usturoi Stir-Fry. Gătitul creveților în stir-fry este o soluție naturală pentru aceste mici crustacee suculente. Prăjiți rapid la foc mare, cu un sos aromat și câteva legume, această rețetă este aproape garantată că va produce creveți perfecți de fiecare dată.
  2. Cină la tigaie cu creveți și cârnați. Creveți mari și suculenți, cârnați și sparanghel sunt presărați cu condimente, prăjiți pe o tavă și serviți cu un aioli cu lămâie.
  3. Creveți cu miere și usturoi. Făcuți în doar 20 de minute, acești creveți prăjiți rapid cu miere și usturoi sunt pur și simplu absolut delicioși.
  4. Foaie de creveți fierți în tigaie. Toate aromele și ingredientele care fac ca o fiertură de fructe de mare să fie atât de bună gătite într-o tavă pentru a face viața mai ușoară.
  5. Frigărui de creveți la grătar cu usturoi. După o marinare de 30 de minute, creveții nu au nevoie de prea mult timp, într-un sos de usturoi și ierburi, creveții jumbo se gătesc rapid pe grătar, pentru o cină proaspătă și ușoară care strigă vară.

Vezi și: Fructele de mare sunt de post? ÎPS Teodosie spulberă orice mister, care e adevărul

Concluzie

Ai aflat cum se curăță creveții, de fapt și cel puțin 5 moduri în care poți mânca fructele de mare. Dacă ți-am făcut poftă și te știi ca fiind un fan al fructelor de mare, nu ai altceva de făcut decât să te apuci de treabă. Poftă bună!