Această dilemă a fost discutată de către specialiști pentru a le veni în ajutor celor care țin cu sfințenie posturile din preajma sărbătorilor. Sunt sau nu fructele de mare bune de consumat în perioada în care nu se mănâncă de dulce? Ce spune ÎPS Teodosie despre asta?
Fructele de mare au devenit un semn de întrebare în dreptul credincioșilor. Aceasta au revenit în privirile românilor în urmă cu mulți ani, iar de atunci majoritatea le aleg în diverse preparate, deși câțiva au fost circumspecți.
Persoanele care țin Postul Paștelui consumă și fructe de mare crezând că sunt potrivite pentru post, dar în realitate aceasta este o greșeală. ÎPS Teodosie a venit cu lămuriri despre acest aliment.
În realitate, fructele de mare sunt recomandate de Biserica din Grecia și cea din Rusia, dar sunt câteva detalii de care Biserica din România ține cont și cu care nu e de acord.
ÎPS Teodosie a declarat că persoanele care doresc să țină post trebuie să țină cont de acestea pentru că sunt ființe vii, indiferent dacă au sau nu sânge – de aici și confuzia multor credincioși care i-au introdus în dieta zilnică în timpul perioadei sfinte.
Cel din urmă a catalogat consumul de fructe de mare în timpul postului drept o „șmecherie”. ”E foarte limpede că nu sunt de post, pentru că acelea sunt niște ființe. Chiar dacă nu au sânge, cum se spune. E o argumentație falsă. Unde ați văzut sânge în lapte și brânză.
Nici vorbă! E un fel de șmecherie, un fel de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie”, a declarat ÎPS Teodosie. Amintim că la moment de aflăm în cursul Postului Mare, postul înaintea Paștelui care ține 40 de zile și la care se adaugă și Săptămâna Patimilor.
Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 174
Lipide totale 7 g
Lipide saturate 1,9 g
Lipide polinesaturate 2,1 g
Lipide mononesaturate 2,7 g
Colesterol 260 mg
Sodiu 306 mg
Potasiu 279 mg
Carbohidrați 8 g
Fibre alimentare 0 g
Proteine 18 g
Vitamina A 35 IU Vitamina C 4,2 mg
Calciu 39 mg Fier 1 mg
Vitamina B6 0,1 mg Vitamina B-12 1,2 µg
Magneziu 38 mg
„Recomandarea mea este ca fructele de mare să se consume numai în zilele de dezlegare”, spune preotul Bogdan Ivanov.
-Fructele de mare cresc imunitatea datorită procentelor mari de Seleniu, Zinc şi vitamina B12 din compoziţie;
-Unele specii de creveti sunt atât de mici încât nu pot fi observați de nici un alt animal;
-Stridiile, midiile, homarii stimulează imunitatea, combat insomnia şi stresul;
-O porţie de 100 g de stridii furnizează 90% din necesarul de zinc pentru un adult.