Cum se alege corect varza de pus la murat, potrivit celor mai pricepute gospodine. În câteva zile va fi timpul de pus varza la murat, astfel că venim în ajutorul românilor cu rețetă minunată de varză murată. Care este trucul banal ca să iasă perfect, vedeți în rândurile de mai jos.
La români există obiceiul ca să se pună varză la murat pentru iarnă. Tradițiile arată că varza se pune la murat după Sfântul Dumitru, care se sărbătorește pe 26 octombrie.
Astfel, pentra ca varza murată să iasă așa cum trebuie, gustoasă și fermă în același timp, să poată rezista până vara viitoare, gospodarii trebuie să respecte câteva reguli.
Una dintre aceste reguli este alegerea verzei. Varaza cumpărată contează foarte mult. Cei care se pricep au spus la ce să fim atenți când căutăm varză pentru murat.
„Un aspect foarte important, pe care multă lume îl neglijează, este alegerea verzei pentru murat. Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte”, a spus Gina Bradea, cunoscută pentru rețetele ei pe care le postează pe Youtube.
La fel de mult contează și dimensiunile verzelor care se pun la butoi. Acestea nu trebuie să fie mai mici de 15 centimetri, dar nici mai mari de 25 de centimetri.
De asemenea, căpăţâna de varză trebuie să fie complet învelită de foi, iar frunzele să se desprindă cu greu de ea. Acesta este este semnul că varza este numai bună de murat.
Un alt aspect important, pentru o rețetă delicioasă de varză murată, este vasul în care aceasta se murează. Acesta trebuie dezinfectat.
„Nu trebuie să uitaţi că vasul este esenţial pentru ca varza să iasă cum trebuie, căci va sta acolo luni bune. Eu recomand să se folosească o soluţie de apă fierbinte şi bicarbonat de sodiu”, mai spune spune Gina Bradea.
Cantitatea de sare care se pune la varza pentru murare este de 30 de grame la fiecare litru de apă. Foarte important, sarea trebuie să fie neapărat grunjoasă. În butoiul de varză se mai poate pune, după preferințe, sfeclă roșie, busuioc, mărar.
Hreanul nu este indicat pentru varza murată pentru că o va întări și va fi greu de învelit sarmalele de Crăciun. Nu în ultimul rând, căpățânile de varză trebuie curățate de primele rînduri de foi, după care li se taie cotorul și acesta se scobește.
Cu cât mai mult sunt scobite cotoarele cu atât sarea ajunge mai repede în mijlocul verzei, iar aceasta se mureză mai repede și mai bine.