În sezonul tomnatic, gospodinele pregătesc murăturile pentru iarnă la murat. Pe lângă castraveți, gogoșari, gogonele și conopidă, varza murată are cel mai bun gust. Specialiștii au dezvăluit ingredientul secret pentru ca foile de varză să fie ideale pentru cele mai gustoase sarmale. Ce condiment trebuie să adaugi.
Când vine vorba de vedetele sezonului rece, varza murată se află în topul preferințelor culinare ale românilor.
Pentru că trebuie să fii atent cum pregătești varza, atunci când te gândești să faci cele mai bune sarmale, gospodinele îți dezvăluie secretul unei rețete de milioane.
Există un condiment secret ce trebuie pus în butoiul cu varză, la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.
Procesul de murare al verzei durează circa 6 – 8 săptămâni, în funcție de temperatura locului unde este depozitat butoiul. De preferat, butoiul cu varză murată trebuie păstrat în pivniță sau într-o cămară răcoroasă.
De asemenea, trebuie să ții cont de cât de multe verze pui în butoi. Într-un butoiaș de 30 de litri încap 9 verze bine îndesate. Iată cum se prepară varza murată, după o rețetă a celor de la Savori Urbane.
Saramura
Condimente:
Opțional:
Pentru început, vei îndepărta frunzele exterioare pătate ale verzei, după care tai cotorul. Varza trebuie scobită cât mai adânc, astfel încât saramura să pătrundă mai ușor, iar legumele să se mureze cât mai repede.
Pe fundul butoiului în care vei pune verzele trebuie să pui jumătate din condimentele enumerate mai sus, cimbru uscat, mărar uscat, ardei iuți, semințe de chimen.
Apoi, vei așeza verzele cu atenție, după care vei prepara saramura. Amesteci 18 litri de apă rece cu 450 g de sare neiodată. Zeama se toarnă peste verze, cu mențiunea ca zeama să acopere legumele.
Secretul celei mai bune verze murate este să adaugi ardeii iuți printre legume, pentru un plus de savoare, apoi vei adăuga restul condimentelor deasupra. Închide butoiul cu un capac pe care-l vei strânge foarte bine. Pune butoiul la un loc umbros și răcoros.